Madrid

El Congrés rebutja, amb els vots del PP i UPyD, declarar el 18 de juliol dia contra el franquisme

Amb el vot en contra del PP i l'abstenció d'UPyD, el Congrés ha tombat una proposta de l'Esquerra Plural per declarar aquesta data dia oficial de condemna del franquisme i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió.

RedaccióActualitzat
Amb el vot en contra del PP i l'abstenció d'UPyD, el Congrés ha tombat una proposta de l'Esquerra Plural per declarar el 18 de juliol, data de la sublevació militar contra la Segona República, dia oficial de condemna del franquisme i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió. La proposta ha tingut el suport de la resta de grups -PSOE, CiU, PNB, ERC i el Grup Mixt, que han coincidit amb el diputat de l'Esquerra Plural José Luis Centella que cal reparar les víctimes de la dictadura franquista.

El PP ha argumentat que no volia "condemnar les següents generacions al pes insuportable de la Guerra Civil", en paraules del diputat Pedro Gómez de la Serna. "Sembla que vostès contra Franco vivien millor", ha afegit quan Centella ha assegurat que la iniciativa no tenia cap ànim de venjança, sinó que s'emmirallava en el que fa Alemanya amb les víctimes del nazisme. El diputat d'esquerres ha recordat que encara hi ha més de 100.000 desapareguts i enterrats en fosses i cunetes.

Per part d'UPyD, Carlos Martínez ha justificat la negativa del seu grup dient que no és feina del Parlament fer valoracions ètiques ni històriques, ni imposar una "interpretació històrica". El diputat ha afirmat que seria com reinstaurar la "festa nacional" però a la inversa, amb sentit de "dol col·lectiu". "No es pot imposar una veritat oficial des d'un poder de l'Estat al conjunt de la ciutadania perquè seria convertir els ciutadans en súbdits", ha afegit.

Des de CiU, Feliu-Joan Guillaumes ha destacat que la proposta era l'oportunitat de condemnar "el feixisme de veritat" i no el que "banalitzen i frivolitzen" els que acusen de "nazis" la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o el govern o el Parlament de Catalunya.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha demanat la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya per l'homenatge a la División Azul i s'ha preguntat si el PP demanarà perdó si no ho va fer "abans d'anar a l'infern Fraga" ni tampoc "el cap d'Estat per la seva complicitat amb els assassinats d'Estat quan era príncep d'Espanya".

El PSOE ha acusat el PP de "paralitzar" les inversions de la Llei de Memòria Històrica aprovada durant el govern socialista i ha defensat que són necessàries per "tancar ferides encara obertes".
Anar al contingut