El confinament ens ha engreixat entre un i tres quilos de mitjana

La falta d'exercici, la tristor o l'avorriment fan que omplim una "gana emocional" amb aliments que no convenen

Pol MarsàActualitzat

La Societat Espanyola d'Obesitat calcula que gairebé la meitat de la població s'ha engreixat entre 1 i 3 quilos de mitjana. Els canvis d'hàbits i l'estat emocional han inflat els carrets d'anar a comprar.

La conclusió és que el confinament engreixa, i un 45% de la població haurà guanyat pes. Els CAPs i hospitals ja han començat a detectar que els vermuts i els pastissos passen factura.

Coincidint amb el Dia Munidial de la Nutrició, que va tenir lloc aquesta dimecres, un equip de TV3 ho ha comprovat. Un dels llocs ha estat la caixa del supermercat, on la sensació dels clients és compartida.

Anar a comprar amb gana fa que omplim el carret amb aliments que no convenen (CCMA)

Alguns diuen que intenten fer-ho bé, però admeten que es prenen llicències el cap de setmana.

"De dilluns a divendres ens comportem la mar de bé. Ara, dissabte i diumenge ja tirem més endavant."

Però el contingut que es veu als carrets delata que, com diu la seva propietària, "he comprat una mica més de 'picoteo' perquè som més a casa..."
 
I, davant de l'evidència, no hi ha més remei que reconèixer el fet.

"Si que és veritat que hem agafat alguns quilets tots."

"Jo he agafat un parell o tres de quilos, sí."

La confessió d'aquesta parella d'enquestats no és només una sensació. Molts catalans guarden la factura del confinament a la panxa.
 

Durant el confinament hem patit "gana emocional" que ens ha abocat a "picar" més (PIXABAY/Jan Vasek)

Menys exercici i gana emocional

El consum de carn i verdures s'ha disparat les últimes setmanes, però els carrets també s'han omplert de més xocolata, més cervesa, més snacks i més farina. I ara, explica Elena Maestre, infermera i membre Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, es nota que ens hem engreixat.

"La mitjana de pujada de pes ha estat de dos o tres quilos. El fet de treballar a casa o estar simplement a casa ha fet que sigui més fàcil picar."

La recepta del confinament conté falta d'exercici, estrès, avorriment i, en alguns casos, tristesa. Segons l'Ana Garijo, infermera del CAP La Granja de Molins de Rei, és una gana diferent.

"Aquesta gana emocional és una gana que no respon a una gana fisiològica, i com és a nivell de satisfacciò el que fa és que mengem més aliments dels que hauríem de menjar."

Segons l'Elena Maestre ens sentim buits.

"Si estem més tristos, més deprimits, si no podem veure els éssers estimats, aquesta buidor que tenim sembla que si omples l'estómac, omples la buidor, però no funciona."

Durant el confinament molts han descobert la cuina amb nens, i altres han redescobert el vermut. I perquè tot plegat no sigui un excés, els experts recorden que cal menjar amb seny i ser conscients que, confinats, som molt menys actius!

Cuinar amb nens i fer pastissos durant el confinament (PIXABAY/Rudy i Peter Skitterians)

La doctora Anna Bach, investigadora Food Lab i directora Màster Alimentació i Esport UOC, recomana la dieta mediterrània.

"Tenim la mesura al plat, perfecte, no ens passem més d'aquesta quantitat, seria una manera de calcular. Però la idea seria tornar a la dieta mediterrània, l'essència quina és? La moderació i la pluralitat."

 

No comprar amb gana i més esport

També és important saber comprar, planificar la visita al súper i, molt important, no fer-ho amb la panxa buida! 

E. Maestre: "Acabes comprant més coses de les que no has de menjar, de consum ocasional, que de les que hauries de comprar."

A. Garijo: "Si anem a comprar sense gana som capaços de seguir una llista i comprar arròs, patates. Si anem amb gana la tendència és comprar unes patates, unes galetetes..."

A. Bach: "Recórrer a aquests aliments comporta necessitar-ne més d'aquest tipus, i entrar en un cercle visciós que no ens interessa."

Cada persona és un món, però a mesura que avancem de fases el consell és comú: menys vermut, i més esport.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaConsumAlimentacióSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut