El Col·legi d'Arquitectes demana aturar el trasllat del mural de Miró de l'Aeroport i mantenir-lo al lloc "original"

Actualitzat

ACN Barcelona - El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) demana aturar el trasllat del mural de Miró de la terminal 2 de l'Aeroport del Prat i reclama mantenir-lo en l'espai "original". "És clau mantenir la unitat entre l'arquitectura i les intervencions artístiques", defensa en un comunicat. Pel Col·legi, Miró va concebre l'obra fa més de 50 anys per donar la benvinguda als viatgers a Barcelona "en un edifici concret, un lloc precís i amb proporcions i colors propis". Creu que el canvi d'ubicació no té en compte el "valor patrimonial de l'obra d'art", adverteix del cost "elevat" de moure'l i del risc per a la seva integritat. AENA assegura a l'ACN que tot el projecte encara "s'està valorant" i no concreta ni data ni possible lloc d'ubicació.

Pel Col·legi d'Arquitectes, el moviment del mural pot posar en qüestió l'obra, que fa 50 metres d'ample i 10 d'alçada, i està formada per gairebé 5.000 peces de ceràmica. Alhora, recorda que l'edifici ja ha estat testimoni d'intervencions arquitectòniques en el passat, com la que va fer Taller d'Arquitectura i Ricardo Bofill el 1991, que no van suposar "l'alteració de la façana de la futura Ciutat Aeroportuària". "Si Aena vol incorporar una obra d'art a la Terminal 1, l'instem a obrir un concurs públic ad-hoc per a aquest espai", reclamen a la nota.

El COAC entén que el conjunt de l'estructura i la coberta de T2 de l'Aeroport de Barcelona, obra de l'arquitecte Eduardo Aguirre i l'enginyer Vicente Cudós, haurien de ser considerats Bé Cultural d'Interès Nacional i recorda que formen part del catàleg DOCOMOMO (Documentació i Conservació de l'Arquitectura i l'Urbanisme del Moviment Modern) en la seva "màxima categoría", que reconeix la seva "rellevància nacional i internacional". "Sense aquest mural la T2 perd un dels elements que configuren la seva identitat", recorden.

El Col·legi considera "imprescindible" buscar alternatives que permetin dur a terme les adequacions funcionals de la T2 "sense modificar-ne la seva essència" i reclamem a AENA que faci explícit el seu projecte general per a l'ordenació de l'aeroport, així com els motius que "poguessin haver fet aconsellable el trasllat del mural" d'un edifici amb el qual forma una "unitat indissociable".

Per tot això, reclamem a AENA i a les administracions públiques competents que aturin el trasllat i mantinguin el mural en el seu indret original. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ofereix la seva col·laboració per trobar una solució que permeti dur a terme les obres i, alhora, garanteixi la visibilitat i la preservació de l'obra de Miró. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ofereix la seva col·laboració per trobar una solució que permeti dur a terme les obres i, alhora, garanteixi la visibilitat i la preservació de l'obra de Miró.

Anar al contingut