Barcelona

El Clínic redueix un 50% la mortalitat per la Covid-19 amb intel·ligència artificial

En temps real s'han creuat fins a 3 trilions de dades de 2.000 pacients per trobar patrons d'evolució de la malaltia i el millor tractament per cada un

Begoña Grigelmo Miguel / Erik van HooftActualitzat

Un estudi pioner de l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques (IDIBAPS), basat en estratègies d'intel·ligència artificial, ha permès preveure complicacions en pacients amb Covid-19 de manera automàtica i en temps real, i administrar-los tractaments personalitzats de manera precoç. S'ha aconseguit predir l'evolució dels pacients amb una eficàcia del 90% i reduir la mortalitat a la meitat.

A finals de març, el 80% dels pacients ingressats a l'Hospital Clínic de Barcelona tenien la mateixa malaltia: la Covid-19. Per atendre'ls es van dedicar tots els esforços humans: metges en malalties infeccioses i respiratòries, però també traumatòlegs, ginecòlegs i oftalmòlegs; és a dir, especialistes de tota mena.

La magnitud i la gravetat de la pandèmia, però, van fer que totes les mans fossin poques, segons explica la coordinadora de l'estudi, publicat a la revista Clinical Infectious Diseases, Carolina Garcia-Vidal, especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Clínic-IDIBAPS

"Quan tu estàs atenent una persona pots dedicar les 24 hores a aquella persona, però quan de cop en tens 700 i totes 700 estan molt greus has d'aconseguir alguna ajuda per poder prioritzar i focalitzar el que està passant en cada segon a cada una de les 700 persones."

Una sola persona davant l'ordinador pot veure com evolucionarà el pacient (CCMA)

I l'ajuda la van trobar en la intel·ligència artificial. Feia un any i mig que treballaven en un projecte pioner al món, amb aplicacions pràctiques a la medicina. I quan el coronavirus va omplir l'hospital tenien tota l'estructura preparada per analitzar i interpretar en temps real els milions de dades que hora rere hora generaven els pacients, amb anàlisis, proves i diagnòstics. Han arribat a creuar 3 trilions de dades de 2.000 pacients i han trobat la manera d'identificar patrons d'evolució de la malaltia i tractar els pacients abans que empitjoressin.
 

"Amb una sola persona davant una pantalla d'ordinador érem capaços de veure quan aquell pacient anava a complicar-se i, per tant, li podíem oferir un tractament personalitzat i precoç que ha disminuït la mortalitat d'una manera molt important."

Tan important com el 50%. De fet, l'Hospital Clínic és un dels centres mèdics d'Europa que presenten les xifres de mortalitat per Covid-19 més baixes.

No és la primera vegada que es busquen solucions basades en intel·ligència artificial per lluitar contra la pandèmia, però sí que és el primer cop que la combinació i l'encreuament de dades permeten identificar quins pacients desenvoluparan un quadre més greu de la malaltia i evitar un desenllaç fatal.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut