El CLAM arriba a la majoria d'edat amb una ambiciosa edició que inclou una trentena de films del millor cinema social

ACN Manresa - La 18a edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el CLAM, projectarà una trentena de títols del millor cinema social, que inclouen films de les últimes edicions de festivals de prestigi com Canes, Venècia, Berlín o Sant Sebastià. La cita se celebrarà entre el 23 de setembre i el 2 d'octubre amb actes i projeccions a les seves tres seus: Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages. La sessió inaugural, el 23 de setembre, comptarà amb la projecció de 'La nuit du 12' (2022), del cineasta Dominik Moll, que s'estrenarà per primera vegada a l'Estat i que denuncia la corrupció del poder i el masclisme. A més de les estrenes, el certamen també té el cicle 'Les altres Nomadland', en què s'inclouen films amb aposta femenina.

Canvi de dates del festival CLAM, que passa de la primavera a la tardor amb l'objectiu de captar més públic de fora del territori i internacionalitzar el certamen. L'edició del 2022, la 18a del festival, també estrena director. Serà Esteve Soler (Barcelona, 1976), que s'ha marcat com a prioritat aconseguir que el CLAM sigui "un aparador de la realitat social".

Enguany, el CLAM amplia la mirada i aquest any teixeix aliances amb diverses institucions de prestigi d'arreu del món. És el cas del festival de curtmetratges de Clermond-Ferrand. També engega col·laboracions amb institucions del territori com la Fundació Universitària del Bages amb qui crearà un laboratori per analitzar situacions de la realitat social.

De fet, la raó de ser del certamen és precisament aquest: fer d'altaveu a realitats socials com el feminisme, el sensellarisme, els desnonaments o la sexualitat en el món dels discapacitats, entre d'altres. Per exemple, el film que tancarà el certamen és el japonès 'Smart, Slow, but Steady', una de les revelacions del darrer festival de Berlin on la protagonista, una boxejadora amb discapacitat auditiva, supera les seves pors malgrat les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar.

Presència de talent nacional

Enguany, el certamen també atorgarà un segon Premi d'Honor al cineasta Isaki Lacuesta, que visitarà el festival per oferir una masterclass prèvia a la projecció del seu darrer film, 'Un año, una noche'. Aquest guardó se suma al ja anunciat prèviament per al barceloní Jaime Rosales, que visitarà el certamen per estrenar el seu nou film, 'Girasoles silvestres'.

A banda de Rosales i Lacuesta, també està previst que visitin el certamen dues de les realitzadores amb més projecció del cinema català com són Neus Ballús ('Sis dies corrents') i Irene Moray ('Suc de síndria'), que participaran en una conversa oberta al públic.  

 

Anar al contingut