El cinema català exhibeix ambició per recuperar l'embranzida i el públic aquest 2022

Les primeres espases del nostre cine protagonitzaran el nou any cinematogràfic: J. A. Bayona, Isaki Lacuesta, Carla Simón, Pilar Palomero, Cesc Gay, Albert Serra, Jaime Rosales o Javier Ruiz Caldera

Ismael Martín Amorós

El cine català -i l'espanyol-, esperen un horitzó cinematogràfic més normalitzat aquest 2022, amb propostes d'altura per fer enfilar les xifres d'assistència de públic a les sales, més enllà del que puguin oferir superherois i seqüeles arribades de Hollywood.

Sense posar la mà al foc, i amb la imprevisibilitat i prevenció que demanen els temps de covid, repassem els títols que aquest any haurien d'enfortir el múscul de la indústria local.

Cintes que venen marcades per l'ambició, d'abast internacional i amb les cares més conegudes, o bé d'abast més local i amb fesomies no tan reconeixibles. I en llengües, mirades i aproximacions cinematogràfiques diferents. El nostre cine posa tota la carn a la graella amb la presència dels màxims exponents.


"Competencia oficial"

Al febrer arribarà "Competencia oficial", en clau autoparòdica, rient-se dels egos i de les estrelles del mateix cinema. Amb Penélope Cruz com a excèntrica directora, brillant en un tipus de personatge que no li havíem vist abans, dirigint amb mà de ferro Antonio Banderas i Oscar Martínez.

La productora catalana Mediapro ha comptat per a l'aventura amb el tàndem argentí format pels directors Gastón Duprat i Mario Cohn.


"Un año, una noche"

L'autoria del cineasta Isaki Lacuesta ens transportarà fins a la sala Bataclan de París, durant la terrible nit dels atemptats de novembre del 2015. La proposta es basa en el llibre "Paz, amor y death metal", i a través de dos dels supervivents que mai més seran els mateixos.

Són Nahuel Pérez Biscayart i Noémie Merlant i, entre el repartiment, cal sumar Quim Gutiérrez, Alba Guilera, Natalia de Molina o el cantant C. Tangana, que debuta al cinema.

Instantània en el rodatge de 'Un año, una noche', d'Isaki Lacuesta
Instantània en el rodatge de "Un año, una noche", la proposta d'Isaki Lacuesta per al 2022


"La sociedad de la nieve"

Juan Antonio Bayona roda aquests dies a Sierra Nevada "La sociedad de la nieve", una altra adaptació literària d'una altra tragèdia basada en fets reals.

En concret, els de l'avió estavellat als Andes el 1972 amb 29 supervivents que ja es va portar al cine a "¡Viven!". És la primera pel·lícula del director per a Netflix i la primera història filmada en castellà després de quinze anys de trajectòria.


"Alcarràs"

També s'espera amb interès la mirada autoral i en versió original catalana de Carla Simón a "Alcarràs", el seu segon film després del celebradíssim debut, "Estiu 1993".

Ara trasllada l'intimisme a terres lleidatanes, seguint la família Solé, que, després de 80 anys conreant la mateixa terra, es reuneix per fer l'última collita.

Un moment del rodatge d''Alcarràs', la segona pel·lícula de Carla Simon
Un moment del rodatge d'"Alcarràs", la segona pel·lícula de Carla Simón

La producció és d'Avalon P.C., Vilaüt Films i TV3, i compta amb actors no professionals de les Terres de Ponent. Daniela Cajías n'és la directora de fotografia, després del flamant Goya pel treball a "Las niñas".


"La maternal"

Justament Pilar Palomero, directora de "Las niñas", una altra de les òperes primes més sonades i multipremiades dels últims anys, ha filmat "La maternal".

En aquesta ocasió presenta un drama sobre una jove en risc d'exclusió social que arriba embarassada a un centre d'acollida per a mares adolescents on haurà d'aprendre a ser mare.

Imatge del rodatge de 'La maternal', la nova cinta de Pilar Palomero
Imatge del rodatge de "La maternal", la nova cinta de Pilar Palomero


"Historias para no contar"

Cesc Gay retorna als seus relats amb la ciutat de fons amb "Historias para no contar": cinc històries àcides i compassives sobre la incapacitat humana de governar les pròpies emocions.

Com de costum, el repartiment és nombrós i de luxe: Antonio de la Torre, Àlex Brendemühl, Nora Navas, Chino Darín, Maribel Verdú, José Coronado, Javier Cámara i Anna Castillo.

Antonio de la Torre en una de les cinc històries que Cesc Gay narra a 'Historias para no contar'
Antonio de la Torre i Anna Castillo en una de les cinc històries que Cesc Gay narra a "Historias para no contar"


"Girasoles silvestres"

Precisament l'actriu barcelonina també protagonitza l'últim film de Jaime Rosales, "Girasoles silvestres", al costat d'Oriol Pla. Ella és una mare jove de dos fills que, amb ell, inicia una relació tortuosa, amb fugides endavant per buscar un futur millor.


Albert Serra, Mikel Gurrea i l'adaptació d'"Escape room"

Més atraccions amoroses plenes de contrastos a "Bora bora". Fins allà ha viatjat Albert Serra per rodar la història d'una escriptora francesa d'èxit en plena crisi creativa que coneix un ambaixador.

A "Suro", dirigida per Mikel Gurrea, Vicky Luengo i Pol López reactiven una antiga explotació de suro que han heretat amb tensions, forans i llevaires locals. Una altra de les apostes intimistes i autorals en llengua catalana de la temporada, produïda per Lastor Media, Malmo Pictures i TV3.

Pol López i Vicky Luengo, protagonistes de 'Suro', de Mikel Gurrea
Pol López i Vicky Luengo, protagonistes de "Suro", de Mikel Gurrea

També en català, Joel Joan i Héctor Claramunt transformaran el seu exitós "Escape room" teatral en cinematogràfic. Amb Paula Vives, Ivan Massagué i Mònica Pérez al repartiment formant dues parelles d'amics que queden per anar a un Escape Room. Amb el compte enrere no comença un joc divertit, sinó un malson. En format comèdia, això sí.

"Unicorns", sota la batuta d'Àlex Lora, presenta un drama que compta amb el català en la versió original i Greta Fernández en la pell de la Sofia, que vol trobar la relació perfecta amb el seu nòvio, fugint d'etiquetes i explorant la seva sexualitat, amb els dubtes i contradiccions que això comporta.

Greta Fernández protagonitza 'Unicorns', sota la batuta d'Àlex Lora
Greta Fernández protagonitza "Unicorns", sota la batuta d'Àlex Lora


Els retrats d'Alba Sotorra, Maria Ripoll, Laura Mañà i Meritxell Colell

Més retrats sobre feminitats i sexualitats desacomplexades a "Francesca i l'amor", d'Alba Sotorra, amb una protagonista de 60 anys, artista plàstica, que decideix buscar parella en una aventura esbojarrada i extravagant tractada amb molt d'humor i alegria de viure.

Maria Ripoll, per la seva part, estrenarà "Nosaltres no ens matarem amb pistoles", encapçalada per Ingrid García-Jonsson i Elena Martín. El retrobament d'un grup d'amics després d'anys sense veure's fa brotar el record etílic d'antics amors i ferides, viatjant a un passat que enyoren i, alhora, temen.

"Un novio para mi mujer" és la proposta de Laura Mañà. Una comèdia rodada a Barcelona, amb intents de ruptures sentimentals, seductors de la vella escola i la necessitat de recuperar l'autoestima. En el repartiment, Belén Cuesta, Hugo Silva, Diego Martín i Ángela Cervantes.

Després del remarcable debut amb "Con el viento", Meritxell Colell firma "Duo", en què la dansa continua sent estan al rerefons. L'argument gira al voltant d'una parella de ballarins que, després de 24 anys compartint vida personal i professional, emprèn la seva darrera gira.


Altres propostes d'estrena

Nely Reguera compta amb Carmen Machi per protagonitzar el seu segon film, "La voluntària", ambientat a Grècia. Una doctora jubilada que es mor de ganes de tenir nets, decideix viatjar a un camp de refugiats on els nens necessiten, segons el seu parer, gent que sigui exactament com ella.

"La niña de la comunión", de Víctor García, té com a punt de partida una noia que arriba a un poble i no troba el seu lloc. Una nit surt de festa amb la seva millor amiga, prenen drogues i, en el retorn a casa, troben una nina vestida de comunió, el desencadenant d'un malson terrorífic.

Finalment, Ibon Cormenzana ens fa pujar fins a "La cima" de la muntanya més perillosa del planeta, l'Annapurna. Mateo (Javier Rey) vol fer el cim i complir una promesa, però un accident l'hi impedeix. Una dona, Patricia López Arnaiz, el rescata i l'ajuda a completar el somni.


L'aposta de Netflix pel talent català

Marc Crehuet és un dels molts fitxatges de directors catalans que ha fet la factoria Netflix per nodrir el catàleg de novetats. A "Espejo, espejo", quatre treballadors es preparen per la festa de 50 anys de l'empresa, mentre intenten resoldre els seus propis conflictes. La cinta compta amb Malena Alterio, Santi Millán, Natalia de Molina, Carlos Areces i Verónica Forqué, en un dels seus papers pòstums.

'Espejo espejo', la proposta de Marc Crehuet per a Netflix
"Espejo espejo", la proposta de Marc Crehuet per a Netflix

"A ciegas", un títol provisional, és l'spin-off de l'èxit protagonitzat per Sandra Bullock encarregat als germans Pastor, David i Àlex, que s'ha estat rodant al barri del Bon Pastor. Novament una història apocalíptica enmig d'una Barcelona de carrers deserts i Mario Casas mirant de sobreviure-hi.

Oriol Paulo adapta "Los renglones torcidos de Dios", la novel·la de Torcuato Luca de Tena sobre una dona ingressada en un centre psiquiàtric que assegura ser investigadora privada. Bárbara Lennie encapçala un repartiment que completen altres intèrprets consolidats com Eduard Fernández i Pablo Derqui.

"El Páramo" és el debut de David Casademunt en el gènere fantàstic. Un film presentat al Festival de Sitges amb una trama que desenvolupa una família aïllada de la resta del món i amenaçada per una criatura que aterreix Inma Cuesta, Roberto Álamo i Asier Flores.

El terrassenc Albert Pintó és darrere de la càmera a "Nowhere", amb títol encara provisional. Compta amb l'omnipresent Anna Castillo encarnant una jove embarassada que fuig d'un país en guerra, ambientada en un futur proper.

"A través de mi ventana" és el títol de la cinta de Marçal Forés basada en el fenomen literari escrit per Ariana Godoy. Narra la història d'una noia que vol aconseguir que el seu veí se n'enamori.


Javier Ruiz Caldera i Dani de la Orden fan doblet

Javier Ruiz Caldera retratarà, a "Un hombre de acción", la figura real de Lucio Urtubia, atracador, falsificador i manobre conegut com el "Robin Hood anarquista". Una proposta protagonitzada per Juan José Ballesta i Miki Esparbé.

El director barceloní farà doblet, sense el paraigua de Netflix, amb "Malnazidos", que va inaugurar el Festival de Sitges de 2020 i ha anat ajornant l'estrena a causa de la pandèmia. Un film sobre fatxes, rojos, nazis i zombis per demostrar que no totes les pel·lícules sobre la Guerra Civil són iguals.

Acció, entreteniment i aventures quilòmetre zero, altament disfrutables i que, com a "Un hombre de acción", també compta amb la presència de Miki Esparbé, en un equip artístic que completen Aura Garrido, Luis Callejo o Álvaro Cervantes, entre d'altres.

També el director més prolífic del nostre cine, Dani de la Orden, firma dos títols per al 2022: "El test", amb Alberto San Juan, Miren Ibarguren i Blanca Suárez; i "42 segundos", conjuntament amb Àlex Murrull, que reviu la concentració plena de tensions a Andorra de la selecció espanyola de waterpolo que va fer història als Jocs Olímpics de Barcelona 92. Jaime Lorente encarna Pedro García Aguado i Álvaro Cervantes, Manel Estiarte.

Un fotograma de '42 segundos', dirigida per Dani de la Orden
Un fotograma de "42 segundos", dirigida per Dani de la Orden


Els primeres espases del cinema espanyol, a punt

Les nostres cartelleres també comptaran amb una pel·lícula d'un dels noms més rellevants del cine espanyol actual, Alberto Rodríguez. L'andalús ha rodat "Modelo 77" a la presó Model de Barcelona, amb Javier Gutiérrez com a protagonista d'un drama carcerari ambientat a finals dels setanta, quan les demandes de canvis i amnistia també arriben a l'interior del centre penitenciari.

'Modelo 77', protagonitzada per Javier Gutiérrez i dirigida per Alberto Rodríguez
"Modelo 77", protagonitzada per Javier Gutiérrez i dirigida per Alberto Rodríguez

Un altre pes pesant, Rodrigo Sorogoyen, canvia els entorns urbans i els retrats de corrupcions polítiques per la calma (aparent) de la ruralia de Galícia. A "As Bestas", una parella francesa de mitjana edat s'estableix en un poble i desperta l'hostilitat dels vilatans.

Rodrigo Sorogoyen dirigint 'As bestas' en ple paisatge rural gallec
Rodrigo Sorogoyen dirigint "As bestas" en ple paisatge rural gallec

Álex de la Iglesia, per la seva banda, renovarà el seu "gamberrisme" cinematogràfic a "Veneciafrenia", un viatge a la ciutat dels canals que no trobarem a cap guia. Actrius i turistes com Ingrid García-Jonsson o Silvia Alonso toparan amb societats secretes i bufons locals poc receptius. Un carnaval de sang i mort amb el segell inconfusible de De la Iglesia.

El valencià Paco Plaza reeditarà el terror casolà i claustrofòbic que tant el defineix a "La abuela", una cinta presentada a Sitges i amb Almudena Amor en el seu primer paper protagonista, el d'una neta que té cura de l'àvia que ha tingut un vessament.

De rerefons, el terror a envellir i una reflexió sobre com tractem la gent gran. Carlos Vermut firma el guió de "La abuela" i, alhora, estrenarà el quart film com a director, "Manticora", sobre un exitós dissenyador de videojocs que viu turmentat per un fosc secret.

Nacho Sánchez y Carlos Vermut en el rodatge de 'Manticora'
Nacho Sánchez i Carlos Vermut en el rodatge de "Manticora"


A la vista

En aquest nou any també arribaran "Llegaron de noche", d'Imanol Uribe, amb Karra Elejalde i Carmelo Gómez; "Voy a pasármelo bien", un musical romàntic amb cançons dels Hombres G de banda sonora sota la direcció de David Serrano i amb Raúl Arévalo en el paper principal; "Amor de madre", de Paco Caballero i amb Carmen Machi, Quim Gutiérrez i Yolanda Ramos, i "Código emperador", amb Jorge Coira, director de la sèrie "Hierro" rere la càmera, un thriller amb Luis Tosar personificant la cara més oculta del poder a Espanya.

Aquest 2022 serà l'any en què l'actor Juan Diego Botto farà el salt a la direcció amb "En los márgenes", molt ben acompanyat i apadrinat pel tàndem format per Penélope Cruz i altre cop el gallec Luis Tosar, que protagonitzaran un thriller que recorre les 24 hores crucials en les vides de tres personatges.

Com cada estiu, naturalment, Santiago Segura mirarà de revalidar el títol de rei Mides de la taquilla, amb la tercera part de "Padre no hay más que uno".

Ara bé, "Tadeu Jones 3: la maledicció de la mòmia" promet posar-l'hi molt més difícil aquest any al cineasta madrileny i aspira, qui sap, a pujar al primer lloc del podi de film més popular del 2022.

ARXIVAT A:
CulturaCinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut