Soldats i policies treballen per recuperar cossos de sota el fang (Reuters/Esa Alexander)

El cicló Freddy devasta el sud-est africà i causa més de 400 morts, la majoria a Malawi

Les inundacions provocades per les tempestes, que també han afectat Madagascar i Moçambic, han arrasat pobles sencers

Redacció/AgènciesActualitzat

Mercy, a punt de donar a llum, i el seu marit Pilirani Aironi, han hagut de caminar 15 quilòmetres per una zona inundada al sud de Malawi, molt afectada pel cicló tropical Freddy, per intentar arribar a un centre mèdic. "Trobarem la manera d'arribar-hi", deia l'home a un periodista de l'agència France Press. El seu poble, al municipi de Muloza, prop de la frontera amb Moçambic, ha quedat cobert de sorra i aigua, que s'ha emportat les cases.

Les inundacions s'han endut pobles sencers a Malawi (Reuters / Esa Alexander)

El cicló Freddy ha deixat almenys 438 morts, 918 ferits i més de 345.000 desplaçats entre Malawi, Moçambic i Madagascar, segons l'últim informe governamental. Les inundacions han arrasat pobles sencers i s'han endut cases i carreteres. Es calcula que en sis dies ha caigut l'equivalent a sis mesos de pluja

Malawi s'ha emportat la pitjor part d'aquesta tempesta, que va tocar terra per primera vegada a l'Àfrica a finals de febrer i va tornar enrere per segona vegada durant el cap de setmana. El cicló ha batut el rècord de longevitat.

Els carrers de Blantyre, arrasats per l'aigua (Reuters / Esa Alexander)

La pluja ha fet molt difícil les tasques de rescat i els vehicles s'han trobat amb carreteres inundades i tallades. Divendres van arribar avions i vaixells per ajudar en la recerca. Segons la policia, els primers vaixells de rescat arriben de Zàmbia i Suïssa, i els Estats Units i Sud-àfrica també tenien previst enviar avions i vaixells d'ajuda.

Els soldats i la policia intenten rescatar les víctimes entre el fang, amb pics i pales. A la ciutat de Blantyre, la capital comercial de Malawi, s'acumulen els cadàvers, que es deixen estesos a terra perquè es puguin identificar.


Malawi pateix un dels brots més mortífers de còlera

Malawi fa mesos que lluita contra el còlera, que s'escampa a través d'aigua i menjar contaminats. Segons Unicef, el país pateix un dels brots més mortífers de la malaltia. En poc més d'un any ha causat més de 1.500 morts, 197 dels quals eren infants. Més de 50.000 persones, entre elles 12.000 criatures, han contret la malaltia durant aquest temps. L'ONG situa l'origen d'aquest brot entre el gener i el febrer del 2022, quan les tempestes tropicals Ana i Gombe van causar estralls al país. 

Ara, la situació podria empitjorar. Eunice Mselemu, una infermera que treballa en un centre de salut prop de Blantyre, assegura que ja ha vist com estan augmentant els casos de la malaltia. Justament en un moment en què el país treballava per contenir-la. Ho explica la consultora de l'ONG WaterAid Arielle Nylander: 

"Hi ha una preocupació real que en les properes setmanes veiem com es reverteixen les millores que havíem fet [en la lluita contra el còlera] en l'últim mes i que tant ens havien costat d'aconseguir."  

Recentement, Malawi ha dut a terme dues campanyes per combatre el còlera amb la vacunació oral, però no hi ha prou vacunes. 

La devastació causada pel cicló dificulta l'accés a l'aigua potable (Reuters/Esa Alexander)


Ajuda humanitària

Unicef calcula que uns 4,8 milions d'infants, un de cada dos, de Malawi necessiten ajuda humanitària. Més de 200.000 tenen desnutrició aguda i més de 60.000 corren el risc d'acabar greument desnodrits. Les probabilitats de morir per còlera augmenten considerablement en les criatures amb desnutrició greu. Les dades les va publicar l'ONG el 7 de març, abans de la devastació causada pel cicló tropical Freddy. 

Vista aèria de les conseqüències a Blantyre del pas del cicló (Reuters / Esa Alexander)

 

ARXIVAT A:
ÀfricaInundacions
Anar al contingut