La presidenta peruana Dina Boluarte
La presidenta peruana Dina Boluarte (EFE/Paolo Aguilar)

El cas del Rolex de 19.000 euros que amenaça la presidenta del Perú, Dina Boluarte

La policia va entrar a casa de la presidenta, investigada per un presumpte enriquiment il·lícit

Sílvia MateuActualitzat

Dina Boluarte va arribar a la presidència del Perú el desembre del 2022, després d'una crisi institucional oberta pel colpista Pedro Castillo, que va acabar a la mateixa presó on hi havia un altre expresident, Alberto Fujimori. Ha passat poc més d'un any i ara veu perillar la seva continuïtat per la tempesta desencadenada per uns rellotges de luxe i unes joies que no hauria declarat.

La policia peruana va irrompre a casa de Dina Boluarte i el Palau de Govern la nit de divendres a dissabte, dins d'una investigació per un suposat delicte d'enriquiment il·lícit.

Els agents duien un permís de la Fiscalia per escorcollar la casa i revisar les joies, sobretot una suposada col·lecció de 15 rellotges de luxe, que inclouria un Rolex valorat en 19.000 euros. Segons informacions preliminars que va destapar un mitjà digital, la presidenta no n'hauria declarat mai la possessió ni n'hauria justificat mai la procedència.

Policies davant de la casa de la presidenta peruana (EFE/Julio Melendrez)

La primera presidenta de la història del Perú no era a casa en el moment de l'escorcoll.


La presidenta denuncia "assetjament mediàtic"

Dina Boluarte ha emès un missatge públic en què ha assegurat que no té res a amagar i qualifica d'"arbitrària, desproporcionada i abusiva" la mesura.

 

La Fiscalia del Perú ha negat les acusacions de la presidenta, que també diu que és víctima d'una campanya d'"assetjament sistemàtic" per part de la premsa.

El Ministeri Públic ha detallat que l'operació es va fer "per ordre del Jutjat Suprem de Recerca Preparatòria de la Cort Suprema" i, per tant, descarta que la intervenció sigui il·legítima o inconstitucional.

L'antic partit de Boluarte, el partit marxista Perú Libre, ha presentat una moció per destituir-la per "incapacitat moral permanent pel tema dels Rolex i les joies", segons ha anunciat la congressista Margot Palacios.

Fa un any, Boluarte ja va superar les crítiques per les protestes antigovernamentals que van acabar amb més d'una cinquantena de morts al sud dels Andes.

Anar al contingut