La sequera es veurà reflectida al rebut (Unsplash/Imani)

El cànon encarirà el rebut de l'aigua entre 1 i 4 euros a partir de l'any que ve

És el primer increment del cànon de l'aigua en set anys, i penalitzarà els consumidors que més gasten i els habitatges buits

RedaccióActualitzat

L'any que ve s'apujarà el rebut de l'aigua, si tira endavant la llei d'acompanyament dels pressupostos. El text recull canvis en el cànon de l'aigua, un dels elements que conformen la factura que rebem a casa. 

Aquesta part del rebut es reestructura amb finalitats ecològiques i s'encariria entre un 20 i un 40%.

En el cas dels usuaris domèstics, els habitatges amb menys consum podrien pagar un euro mensual més.

Els que gasten més aigua notarien increments de fins a més de quatre euros al mes. També pagarien més que ara els habitatges buits.

Tot això pel que fa al concepte del cànon, al marge dels increments que pugui tenir el cost de l'aigua consumida.


La sequera, reflectida al rebut

Aquest canvi va vinculat als pressupostos, però no entrarà en vigor fins al 2025. Està motivat, segons la Generalitat, per la situació de sequera i l'augment dels costos i inversions.

I és que la crisi climàtica està obligant a fer un seguit d'inversions que es pagaran, en part, amb aquesta pujada del cànon de l'aigua, la primera en set anys.

Més bonificacions socials

D'altra banda, s'amplien els supòsits per acollir-se a bonificacions i en el cànon s'han introduït canvis en la tarifa social.

S'hi incorporen quatre nous col·lectius que se'n podran beneficiar. Es tracta dels perceptors de l'IMV, els ciutadans amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), els refugiats i les entitats socials i usuaris d'habitatges vinculats a la inserció social de titularitat dels ens locals.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaSequeraCrisi climàtica
Anar al contingut