El càncer de mama causa pobresa: 1 de cada 3 pacients perd la feina
Tornar a la vida corrent un cop superes un càncer no és fàcil, sobretot si ets jove

El càncer de mama causa pobresa: 1 de cada 3 pacients perd la feina

Aquest 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama, una malaltia que l'any passat es va diagnosticar en més de 5.000 persones a Catalunya

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones: 1 de cada 8 en tindrà al llarg de la vida. Un 90% sobreviu, però els efectes de la malaltia es noten en la majoria d'àmbits de la vida, i també en la situació financera: empobreix les pacients que tenien una bona situació econòmica prèvia i fa encara més vulnerables les que ja tenien problemes de diners.

Tot i que la sanitat pública cobreix l'atenció sanitària, hi ha molts altres costos associats que ha d'afrontar la pacient. Segons alerta l'Associació contra el Càncerel 34% de les malaltes han perdut la feina o s'han vist obligades a deixar-la per la malaltia i prop del 70% han perdut salari o ingressos. El 15% de les dones diagnosticades amb càncer de mama estan en situació d'extrema vulnerabilitat.

A més, gairebé la meitat de les llars on hi ha una pacient de càncer de mama han pagat més de 5.000 euros de despeses directes produïdes per la malaltia. Si tenim en compte l'esforç en la cura de la pacient i l'ajuda en les tasques de la llar, un 34% de famílies han tingut una despesa de més de 25.000 euros


Les pacients no tenen qui en tingui cura

Les dones que pateixen càncer de mama sovint no poden fer-se càrrec de les tasques domèstiques que abans feien. També necessiten cures: un 72% diu que n'hi han fet falta en els períodes més durs i a un 22% li han calgut durant més de sis mesos.

Davant d'això, o bé una persona de la família es trasllada a casa d'ella o bé ella se'n va a viure amb qui pugui cuidar-la. 7 de cada 10 dones afronten el càncer de mama amb els seus mitjans i un 4% no té cap suport familiar o extrafamiliar.

Si bé tots els tipus de càncer tenen impacte econòmic en els pacients, el de mama és encara més acusat perquè es detecta a edats més primerenques que la resta, molts a partir dels 35 anys, i perquè el pateixen sobretot les dones. Elles parteixen, en general, d'una situació laboral més precària i acostumen a portar el pes de l'organització familiar

L'any passat, a Catalunya, se'n van diagnosticar 5.408 casos. Aquest 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama, que vol conscienciar sobre l'impacte de la malaltia a diferents nivells. El diagnòstic precoç continua sent la millor eina per lluitar-hi: les revisions amb mamografies i amb ecografies periòdiques arriben a reduir la mortalitat entre un 15% i un 30%. 

 

ARXIVAT A:
PobresaSalutCàncer
Anar al contingut