Milers de persones en un concert (iStock)
Milers de persones en un concert (iStock)

El bo cultural de 400 euros per a joves, disponible a partir d'avui: com funciona?

És una targeta moneder i es calcula que se'n podran beneficiar 500.000 joves que aquest any fan els 18 anys

RedaccióActualitzat

Els 400 euros del bo cultural per a joves que aquest any fan 18 anys estarà disponible a partir d'aquest dilluns, 25 de juliol.

Del bo, que Pedro Sánchez va anunciar a l'octubre, se'n podran beneficiar gairebé 500.000 joves de tot l'estat, 82.000 dels quals a Catalunya, segons calcula el govern espanyol, que hi destina una partida de 210 milions d'euros dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2022. 

Un reial decret publicat al març estableix les normes reguladores d'aquesta ajuda. Són les següents:


Qui el pot sol·licitar?

Els joves que compleixin 18 anys al llarg del 2022.


Com s'ha de sol·licitar?

Es fa a través d'una web i una aplicació, on es presentaran les sol·licituds, que es tramitaran per ordre de presentació. 

Abans però caldrà estar inscrit en algun sistema d'identificació electrònica, com el certificat digital el DNI electrònic o la Cl@u. Per tenir el certificat digital cal haver complert ja els 18 anys. En canvi, per obtenir la Cl@u, es pot ser menor. Cal anar acompanyat d'un tutor legal a una Oficina de Registre. Pots informar-te'n aquí.


Fins quan serà vàlid?

Durant els dotze mesos següents a la concessió.


Per a què es podrà fer servir?

La previsió és subvencionar entrades i abonaments per a arts escèniques, música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals escènics, literaris, musicals o audiovisuals, fins a un màxim de 200 euros per beneficiari.

També es preveu subvencionar productes culturals en suport físic: llibres; revistes, premsa, o altres publicacions periòdiques; videojocs, partitures musicals, discos, CD, DVD, o els coneguts com a Blu-ray, fins a un màxim de 100 euros per beneficiari.

A més, cada beneficiari podrà destinar fins a 100 euros al consum digital o en línia: subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura o audiolectura, o audiovisuals, compra d'audiollibres, compra de llibres digitals (coneguts com a e-books), subscripció per a descàrrega de podcasts, subscripcions a videojocs en línia, subscripcions digitals a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques.

Cal tenir en compte que el bo cultural jove serà d'ús exclusiu en establiments o institucions adherides al programa. 


Què no inclourà?

No serà subvencionable l'adquisició de productes de papereria; llibres de text curriculars, ja siguin impresos o digitals; equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; material artístic; instruments musicals; espectacles esportius i taurins; moda, gastronomia ni productes pornogràfics.


Com es rebran els diners?

S'abonaran en format de targeta de prepagament virtual, o física si l'usuari no disposa de telèfon mòbil.


És compatible amb altres ajuts?

Sí, serà compatible amb qualsevol altra subvenció, ajut, ingrés o recurs procedent d'altres administracions públiques.

 

Anar al contingut