El bisbe de Solsona, Xavier Novell, en una imatge d'arxiu.
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, en una imatge d'arxiu.
Solsona

El bisbes catalans, contraris a involucrar l'Església en la Via Catalana

El bisbe de Solsona es mostra partidari de la consulta, però recomana als rectors de la seva diòcesi que no permetin el repic de campanes perquè rebutja involucrar l'Església en política. L'arquebisbat de Tarragona diu que "no ho acaba de veure gaire adient", tot i que deixen llibertat d'actuació als capellans i consells parroquials i al bisbat de Tortosa; en canvi, no autoritzaran el toc de campanes.

RedaccióActualitzat
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, es mostra partidari de la consulta d'autodeterminació, posició que deixa clara en la carta que publicarà diumenge al full parroquial i a la qual ha tingut accés Catalunya Informació. Ara, Novell considera que només s'assoliran solucions justes i estables si s'arriba a un acord entre els governs de l'Estat i de la Generalitat que faci possible aquest referèndum.

No obstant, ha recomanat als rectors de la seva diòcesi que no permetin l'Onze de Setembre el repic de campanes a les 17.14 hores, després que l'Assemblea Nacional Catalana va anunciar que la Via Catalana arrencarà a aquesta hora amb un repic de campanes de les esglésies de Catalunya per les quals discorre la cadena humana, just després que el campanar de la Seu Vella de Lleida doni el senyal d'inici.

A través de la carta, el bisbe considera que és ben legítim que els catòlics siguin partidaris d'aquestes iniciatives, però que no han de pretendre involucrar oficialment l'Església en la seva opció política. Els bisbats de Lleida i d'Urgell, per la seva banda, no han fet cap pronunciat sobre la qüestió.

Qui també s'hi ha pronunciat ha estat l'Arquebisbat de Tarragona, que no acaba de veure gaire adient que toquin les campanes la tarda de l'Onze de Setembre. Tot i que no s'emetrà cap nota oficial, des de l'arquebisbat s'ha acordat deixar clar de forma verbal als qui demanen un posicionament oficial que "no es veu gaire adequat" el repic de campanes perquè creuen que no és un acte ni tradicional ni eclesiàstic. Malgrat tot, deixen la decisió final en mans dels rectors i dels consells parroquials dels municipis on els feligresos ho hagin demanat.

En canvi, al bisbat de Tortosa són molt més clars i han avançat a Catalunya Ràdio que demanaran a les parròquies que no autoritzin el repic de campanes en motiu de la Via Catalana. Diuen que no es poden fer servir per defensar cap posicionament "polític".

Des de l'Assemblea Nacional Catalana, han explicat que cada seu de l'ANC a cada població catalana ha negociat directament amb les parròquies perquè repiquin les campanes de tot el país i que malgrat tot esperen que sigui un èxit.
Anar al contingut