Edifici del Banc d'Espanya, a Madrid
Edifici del Banc d'Espanya, a Madrid

El Banc d'Espanya dona per perduts 60.000 milions d'euros del rescat de la banca

L'organisme s'excusa dient que amb les ajudes públiques va evitar mals majors per als dipositants i el sector

RedaccióActualitzat

El rescat de la banca ha costat en total 60.000 milions d'euros. Aquests són els que el Banc d'Espanya dona per perduts, i ja inclouen els gairebé 3.500 milions que la banca ha tornat fins ara i els 12.000 milions que el regulador calcula que encara tornaran.

En total, el Banc d'Espanya dona per perduts prop del 70% dels diners del rescat.

Són les xifres que dona per bones el Banc d'Espanya sobre el cost que ha tingut la crisi en el sector financer. També defensa que l'opció que va escollir d'ajudar les caixes amb diners públics, en lloc de tancar-les, era la més adequada per garantir l'estabilitat del sector i protegir els dipositants.

Així ho explica en el seu informe:

"Davant la liquidació concursal, l'estratègia del suport a les entitats suposava la seva viabilitat mantenint el seu capital regulador i la continuïtat de les seves funcions essencials, i, d'aquesta manera, protegir als dipositants minimitzant el cost en termes de recurs públic i de risc de contagi."

I reconeix que, en aquell moment, el Banc d'Espanya no tenia altres instruments per fer front a la crisi ni va poder preveure què passaria:

"No es va anticipar una fase recessiva tan intensa com la que hi va haver a partir del 2008, ni, per descomptat, els seus detonants: la crisi financera internacional, en primer lloc, i la crisi de deute sobirana de la zona euro, posteriorment."

En l'informe, però, el Banc d'Espanya no assumeix cap culpa i s'escuda en el fet que la recessió va ser molt més intensa del que es podia preveure.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut