Londres

El Banc d'Anglaterra injecta diners en un dels bancs britànics més importants per frenar la falta de liquiditat

El Banc d'Anglaterra s'ha vist obligat a llançar un salvavides al Norther Rock, la cinquena entitat britànica en hipoteques concedides. Es tracta del primer banc del Regne Unit que s'ha vist obligat a recórrer a la reserva d'emergència per fer front a la falta de liquiditat. La mesura arriba després que el Northern Rock esgotés en menys d'una hora els 4.400 milions de lliures, uns 6.400 milions d'euros, que li acabava d'injectar el Banc d'Anglaterra. Les accions de l'entitat han caigut més d'un 20% en l'índex londinenc FTSE-100 i hi ha temor que la situació es pugui contagiar a altres empreses del sector.

Actualitzat
El Northern Rock, cinquè banc britànic en hipoteques concedides, s'ha convertit en la primera entitat del Regne Unit que es veu obligada a acudir a la reserva d'emergència del Banc d'Anglaterra per culpa de la crisi de liquiditat en el mercat interbancari.

L'ens que regula el sistema financer ha decidit donar un cop de mà al Northern Rock, però l'ha avisat que és l'"últim recurs" després que exhaurís l'anterior préstec en menys d'una hora.

La primera reacció del mercat borsari a la notícia ha devaluat un 20% les accions de l'entitat. Els experts, però, s'han afanyat a calmar als clients perquè no es preocupin pels seus diners. L'Associació Britànica de Banca (BBA) assegura que no els afectarà perquè es tracta d'un "problema temporal fora del control" del banc. No obstant, la petició de diners d'emergència del Northern Rock podria contagiar altres bancs britànics i situar-los en un terreny perillós.

Durant els últims mesos el mercat financer ha estat marcat per una crisi causada per les hipoteques d'alt risc, conegudes com a "subprime", dels Estats Units i pel refredament del mercat de l'habitatge. De fet, alguns bancs, com el Halifax, que acapara una de cada cinc hipoteques del Regne Unit, o l'Abbey, que és el segon prestador britànic més important, han decidit incrementar els interessos de les seves hipoteques entre 0,1 i 0,2 punts percentuals per als nous clients.

Primer cop per falta de liquiditat

El Northern Rock no és l'únic banc que ha acudit a la reserva, però sí el primer que ho ha fet per falta de liquiditat. Les entitats britàniques han demanat fons al Banc d'Anglaterra en quinze ocasions aquest any. De fet, el Barclays també va demanar fons al Banc d'Anglaterra a finals d'agost, però per un "error tècnic en el sistema de compensació".

Al final de cada jornada, els bancs britànics han de saldar les seves transaccions per mitjà del sistema de compensació. És a dir, si per exemple els préstecs superen les reserves del banc al final del dia, aquest demana diners prestats a una altra entitat per compensar la diferència.

Aquest tipus de préstecs d'emergència del Banc d'Anglaterra tenen una penalització d'un punt percentual, de manera que Northern Rock haurà de pagar per aquest crèdit uns interessos del 6,75%, enfront del 5,75% que costen els diners al Regne Unit des de juliol.
Anar al contingut