Barcelona

El 99,9% de la població no s'haurà de desplaçar de municipi pel 9-N

Només hi ha sis municipis sense local i que s'han inscrit 30.231 voluntaris, que han fet possible "un dispositiu més ambiciós" del que s'havia plantejat inicialment

Victòria MiróActualitzat

El dispositiu logístic del 9-N pren forma: 941 municipis -dels 947 que té Catalunya- tindran local on poder votar. Això vol dir que el 99,9% de les persones no s'hauran de desplaçar de municipi per poder participar-hi. Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, en presentar els detalls de l'operatiu que prepara el govern per celebrar la nova consulta el 9 de novembre.

En total, hi haurà 1.255 locals habilitats per tot el país i un total de 6.430 punts de participació. És en aquests punts on caldrà registrar-se el mateix dia 9 de novembre per emetre el vot.

El primer titular que ha donat Ortega ha estat contundent: El nombre de voluntaris que hi ha inscrits fins a les 10.30 hores d'aquest 22 d'octubre és de 30.231 persones (6.210 de les quals són funcionaris). Ortega ho ha qualificat de "dada inèdita" tant pel nombre com per la celeritat en què s'ha aconseguit i ha indicat que aquesta implicació de la gent ha fet possible "un dispositiu més ambiciós" del que al principi s'havia plantejat.

Només sis municipis sense local de participació

Finalment, només seran sis els municipis on no hi haurà un local de participació. En un primer moment, Ortega ha anunciat que les poblacions on no es podria participar eren nou, però aquest dimecres a la tarda Governació ha permès col·locar-ne a Castellví de Rosanes, al Baix Llobregat; Sant Cugat de Sesgarrigues, a l'Alt Penedès; i Almatret, al Segrià; que havien presentat la sol·licitud fora de termini. En canvi, no s'ha acceptat l'oferiment de Vespella de Gaià, al Tarragonès, el quart municipi que també s'havia presentat fora de temps.

Així doncs, els únics sis municipis on no es podrà votar són Pontons (Alt Penedès); Arres, Bausen i Canejan (Vall d'Aran) i Horta de Sant Joan (Terra Alta), a més de Vespella de Gaià.

Arres, Bausen i Canejan, tots tres municipis de la Vall d'Aran, són municipis petits amb manca d'infraestructures que per qüestions logístiques, segons ha explicat el secretari general de Convergència Democràtica Aranesa, Àlex Moga. Finalment, Pontons i Horta de Sant Joan, tots dos governats pel PP, mantenen que no volen cedir cap espai pel 9-N.

El lloc on participar, el dia 29

A partir del dimecres 29 ja es podrà saber el local on cada ciutadà podrà participar. Es podrà consultar a través del telèfon 012, als ajuntaments o al web www.participa2014.cat. La consulta es farà a través de l'adreça que consti al DNI, i aquells que ho desitgin es podran imprimir la targeta de participació on marcarà el punt exacte on votar.

La vicepresidenta Ortega ha subratllat que no es parteix de cap registre previ per fer el nou 9-N, que el govern no gestiona cap dada de caràcter personal i que el registre es comença a fer el dia 9 amb la voluntat expressa de les persones que hi volen participar.

Pel que fa als catalans que viuen a l'estranger, Ortega també ha explicat que podran votar en 17 ciutats d'arreu del món, sobretot europees i americanes.

En canvi, no està definit el nombre d'observadors internacionals que hi haurà. Segons Ortega, s'estan "rebent peticions" que s'estan estudiant. També ha parlat d'establir unes "condicions". El nou dispositiu tindrà un pressupost inferior a l'inicialment previst.

Un procés de participació "amb totes les garanties"

Ortega, que ha evitat en tot moment parlar de "votació", també s'ha referit a la qüestió de les garanties democràtiques que ofereix el nou 9-N. Sobre el tema que més tensió ha generat entre els partits del bloc pro consulta d'ençà que el president Mas va anunciar la proposta alternativa, ha dit: "Estic convençuda que el procés participatiu del 9-N té totes les garanties democràtiques."

Hi haurà cues en hores punta

El govern preveu que, tot i el dispositiu desplegat, hi haurà cues en hores punta. Però ha indicat que s'ha aconseguit que no hi haurà municipis de més de 20.000 habitants que només tinguin un local. A més, a la ciutat de Barcelona hi haurà 89 locals de votació, amb un total de 1.700 meses.

La vicepresidenta ha subratllat al llarg de la seva compareixença que la il·lusió i la quantitat de voluntaris per al 9-N és un exemple de civisme, però també una demostració de les ganes de la gent d'expressar la seva voluntat.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut