El 90% dels taurons del Mediterrani han desaparegut per la sobrepesca els últims 50 anys

Diversos estudis reclamen protecció, sobretot per les tintoreres, que es pesquen per la carn o moren amb hams clavats i enredats en xarxes

Cori Calero LópezActualitzat

Els científics han fet un crit d'alerta perquè els taurons del Mediterrani estan a punt de desaparèixer. Calculen que se n'ha perdut més del 90% de la població en els últims 50 anys. Denuncien que els exemplars que queden estan en perill, i s'han engegat diversos estudis per recollir totes les dades possibles i proposar un pla de protecció.

Hi ha molt pocs estudis de taurons a la Mediterrània (Shark Med)


Una iniciativa científica pionera al Mediterrani, que ha filmat els taurons en aigües balears, ha descobert imatges que han impactat els investigadors: taurons amb la boca esguerrada, altres amb fils i hams encara clavats i condemnats a arrossegar xarxes de pesca i una mort agònica.

Els tauros són indispensables per a l'equilibri ecològic marí (Shark Med)

Els han aconseguit filmar en llibertat, nedant amb ells, amb una càmera remota i un esquer dins d'un tambor de rentadora, un dispositiu senzill i eficaç que ha confirmat per què els taurons al Mediterrani estan desapareixent. Segons el president del projecte Shark Med, Agustí Torres, es calcula que en queden menys del 10% dels que hi havia fa 50 anys, i el que han comprovat és que un dels motius principals és la sobrepesca.

 

"Són víctimes del que se'n diu la pesca col·lateral. S'enganxen a les arts de pesca que es posen per pescar altres peixos. Però el pescador, què fa? En comptes de treure'ls l'ham, talla el fil per no tenir problemes amb el tauró, el més fàcil és deixar aquell tauró amb l'ham clavat i el fil arrossegant.

 

Els taurons moren amb hams clavats o enredats en xarxes de pesca (Shark Med) (Shark Med)

Les tintoreres cada cop són més escasses de veure (Shark Med)


A Blanes, un altre equip de científics inicia un projecte també per tenir més dades sobre els taurons blaus i les tonyines, que també estan amenaçades. Gairebé no hi ha cap estudi sobre els taurons al Mediterrani, i cada cop costa més veure una tintorera. La mala fama escampada, en part, pel cinema, ha influït en la seva desaparició.

Les tonyines també estan en perill i són estudiades pels científics (CCMA)


Intenten atrapar-los, amb l'ajuda de l'Associació per una Pesca Responsable, i fer-ne un estudi genètic, tapant-los els ulls perquè no s'estressin, i els alliberen ràpidament. Als taurons els posen una marca electrònica per seguir-los per satèl·lit i que continuïn aportant informació.

Segons Pablo Cermeño, doctor en biologia marina del Zoo de Barcelona, les captures delmen la població de taurons, a més d'altres amenaces

"Se'n capturen  a l'Atlàntic nord, per exemple, 30.000 tones l'any, i al sud, 20.000 tones de tauró. A més hi ha altres agreujants com la contaminació que no sabem en què afecta els taurons."

L'estat del tauró a la Mediterrània és crítica. En el cas del tauró blau, la tintorera, està molt amenaçat, però no té cap mesura de protecció. De fet, Espanya és la principal exportadora de carn de tintorera a la Unió Europea, i als supermercats la podeu trobar amb el nom de caella.

Als taurons se'ls posa una marca que es pot seguir per satèl·lit (CCMA)

Gràcies a aquest estudi es volen aconseguir mesures de protecció contundents, com restriccions de pesca en períodes i llocs de cria i recorden que els taurons són indispensables per a l'equilibri ecològic marí.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiènciaIlles BalearsMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut