El 70% del personal de l'Hospital d'Igualada va patir ansietat durant el pic de la Covid

Un estudi del centre evidencia els efectes psicològics entre els treballadors, com símptomes de depressió en el 60% de la plantilla

Marc Texidó VallsActualitzat

L'eclosió de la Covid-19 a Catalunya es va materialitzar a la conca d'Òdena i l'Hospital d'Igualada es va convertir en l'epicentre. L'origen del brot va ser un focus comunitari que va afectar també el personal del centre i en el pitjor moment va deixar la plantilla gairebé a la meitat d'efectius disponibles.

Quatre mesos després del pic de la pandèmia, un estudi de l'hospital igualadí elaborat entre el març i l'abril revela que més del 70% dels professionals van patir ansietat, fins i tot un 30% de caràcter moderat o greu, i un 60% també van mostrar símptomes de depressió.
 

La conca d'Òdena va estar confinada perimetralment durant gairebé un mes, i a l'Hospital d'Igualada van quedar poc més de 400 treballadors operatius. Això va tenir conseqüències psicològiques, un impacte que confirma el director assistencial de l'Hospital d'Igualada, Jordi Monedero:

"Nosaltres anàvem 15 dies per darrere en les mesures que s'anaven prenent, i aquests 15 dies d'antelació del personal que treballava a la conca d'Òdena han tingut un impacte segurament diferent que en altres llocs".

El 71,6% del personal sanitari de l'Hospital d'Igualada ha patit ansietat
El 71,6% del personal sanitari de l'Hospital d'Igualada ha patit ansietat (ACN / Estefania Escolà)

Un 14,5% dels enquestats va manifestar patir símptomes d'estrès agut. L'estudi, que va analitzar l'estat emocional d'un total de 395 treballadors, assegura que alguns dels factors de risc que anaven associats a un major malestar psicològic van ser el fet de ser dona o home jove; treballar com a auxiliar d'infermeria, zelador o tècnic de radiologia; estar en contacte directe amb pacients de Covid; i no fer-se la PCR.

Daniel Vega, psicòleg de l'Hospital d'Igualada, explica alguns dels factors que procaven efectes psicològics entre el personal, com la pressió, el desconeixement o l'exposició a un virus nou:

"Els zeladors, els auxiliars d'infermeria, presentaven més risc de patir malestar emocional. I el fet de tenir més contacte amb pacients de Covid positius era un altre factor que s'associava a més malestar, a més de la sensació subjectiva d'anar amb poca protecció".

Xavier Royo, fisioterapeuta respiratori de l'Hospital d'Igualada, expressa l'esgotament durant el pic de la pandèmia:

"A finals d'abril i principis de maig l'esgotament era molt fort. Però has de tirar, no hi ha l'opció de no fer-ho".

Xavier Royo, fisioterapeuta respiratori de l'Hospital d'Igualada
Xavier Royo, fisioterapeuta respiratori de l'Hospital d'Igualada, expressa l'esgotament durant el pic de la pandèmia (CCMA)

Però el personal sanitari també expressa la seva perseverança, com Lacramioara Ifrim, infermera de l'hospital:

"En cap moment he volgut abaixar els braços. Quan tot va començar sí que em vaig notar una mica estranya, però vaig pensar que, igual que un bomber entra en un foc i salva vides, jo també puc perquè és la meva professió i ja sabia que comportava riscos".

infermera igualada hospital
Lacramioara Ifrim, infermera de l'hospital: "En cap moment he volgut abaixar els braços" (CCMA)


Preparació per a una segona onada

L'estudi, impulsat pels departaments de Traumatologia i de Salut Mental del centre, continua avaluant sistemàticament els professionals per evitar més afectacions en una possible segona onada. A més, s'ha posat en marxa un programa que inclou atenció psicològica destinada només al personal, així com cursos d'autoajuda.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut