Començar l'institut, una nova oportunitat per als alumnes
Les proves orals de català es faran només en 130 centres aquest curs (Sara Cañete/Catalunya Ràdio)

Educació diu ara que mantindrà les proves orals de català, però només en 130 centres

El departament havia optat inicialment per ajornar l'avaluació amb l'argument de la sobrecàrrega de treball d'escoles i instituts

RedaccióActualitzat

La consellera d'Educació, Anna Simó, diu ara que es mantindran les proves orals de català aquest curs, però en una mostra reduïda de 130 centres educatius de primària i secundària. Això, segons Simó, permetrà tenir una orientació de com està el català a les aules.

El departament havia decidit ajornar-les aquest curs després de consultar-ho amb la Junta de Direccions per la sobrecàrrega de treball que suposa la implantació de les altres proves diagnòstiques fixades per llei.

I és que a l'abril escoles i instituts han d'implementar per primer cop els nous exàmens d'avaluació a quart de primària i segon d'ESO, tal com marca la LOMLOE, la llei d'educació espanyola.

D'aquesta manera, aquest curs hi haurà les proves de competències bàsiques als alumnes de sisè de primària i quart d'ESO, els exàmens orals de català en 130 escoles i instituts i les proves diagnòstiques de quart de primària i segon d'ESO, per avaluar també la comprensió oral i la comprensió escrita en català i aranès.

Fonts del departament han destacat que aquest any hi haurà una avaluació més extensa de la llengua catalana. Tot i això, la consellera Simó s'ha compromès a millorar el mètode d'avaluació en les proves del 2025 perquè els exàmens orals puguin ser més compatibles amb l'avaluació de les competències bàsiques i les noves proves diagnòstiques.  


El calendari de les proves de competències bàsiques

Segons el comunicat que la Generalitat ha fet arribar als centres, les proves de 6è seran el 16, 17 i 18 d'abril. I les de 4t d'ESO, el 10 i 11 d'abril.

Pel que fa a les noves proves de 4t de primària i 2n d'ESO, s'hauran de fer en el període entre el 2 i el 30 d'abril.
 

Segon curs amb els exàmens orals

Les proves orals de català, anglès i aranès es van fer per primer cop el curs passat.

En un primer moment, el departament ha defensat la decisió d'ajornar-les argumentant que no hi ha cap país o territori que faci tants exàmens censals anualment, ja que suposen una càrrega molt important de treball per als centres. El més habitual, diu, és fer de dues a tres grans proves censals anuals i anar-les rotant any a any.

La situació del català: hem perdut el pati?
El català cada cop es parla menys als patis de les escoles(3cat)

L'anunci de l'ajornament ha topat amb el rebuig de la Intersindical-CSC, que ha considerat "una contradicció inacceptable d'una administració que promociona un sistema (molt controvertit) que pretén avaluar per competències", segons un comunicat fet públic aquest dimecres.

El sindicat ha retret a l'administració que posés "el cap sota l'ala", i ha assegurat que demostrava "una falta de compromís que és especialment preocupant després que els resultats de l'any anterior mostressin un baix domini del català en comparació amb altres llengües".

Sobre les raons que havia donat Educació per suspendre les avaluacions, la Intersindical considera que "és cínic argumentar que la suspensió de les proves orals es deu a una sobrecàrrega de treball per als docents, perquè el mateix departament no ha dubtat a incrementar aquesta càrrega en altres qüestions i moments sense cap problema ni mirament".
 

Pla d'usos de català en 900 centres

La conselleria ha expressat que el seu compromís amb el català i els seus usos és "ferm". Ha remarcat que, des del 2021, s'ha impulsat un pla específic en els 900 centres amb més possibilitat de millora, un 30% del total, que ja estan desplegant accions tant als espais lectius com als patis i als no lectius. S'espera que el 2026 s'haurà fet aquest programa a tots els centres del sistema.

A més, expliquen que estan en marxa altres accions, com el decret d'usos del català per regular els usos lingüístics als centres i "protegir jurídicament" les direccions, o exigir el nivell C2 als docents, entre altres.

 

ARXIVAT A:
Català Educació
Anar al contingut