Eduard Sallent, cap dels Mossos, admet "biaix ètnic" en les identificacions policials

Assegura que "és un fet universal en totes les policies" que cal corregir amb formació i conscienciació

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra i totes les policies tenen un "biaix ètnic" a l'hora de fer la seva feina i, sobretot, quan es tracta de fer identificacions.

Així ho ha admès el cap de la policia catalana, Eduard Sallent, en una entrevista en el programa "Els matins" de TV3. Ha assegurat que "és un fet universal":

"És una qüestió que és transversal a totes les policies i que té molt a veure amb els processos migratoris i amb la construcció del que han estat unes societats diverses".


Sallent ha situat la llei d'estrangeria i determinades situacions d'exclusió relacionades amb les migracions en l'origen del problema:

"La llei d'estrangeria, els processos migratoris i determinades realitats d'exclusió social produeixen en tots els cossos policials, no només en els Mossos, un biaix en les identificacions policials".

A tall d'exemple, ha explicat que si "un policia només entra en contacte amb una comunitat en situacions que tenen a veure amb la seva feina", això pot generar un estereotip sobre aquella comunitat encara que l'agent "no té una actitud racista activa".

"Es pot generar un ressort que, quan veus una determinada persona, et genera una determinada alerta. I que automàticament el paris i facis una identificació."


Sallent ha admès que aquest biaix "és tremendament injust, perquè victimitzes una comunitat".

I ha afegit que, a més, és "tremendament ineficaç", segons un estudi que van fer el 2007 a Girona.

 

 

Considera que "s'ha de treballar per corregir" aquest biaix i que és possible fer-ho, sobretot, "a base de formació" i "amb conscienciació".

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut