L'actor Eduard Farelo i la seva filla, la cantant Irma Farelo, coneguda com a Mushkaa

Eduard Farelo, sobre les crítiques a Mushkaa pel català: "No és professora ni alt càrrec"

Un vídeo de l'artista criticant l'"agressivitat" d'alguns catalanoparlants s'ha fet viral i el pare ha denunciat com s'està tractant "una noia de 19 anys que encara està formant la seva identitat"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Unes declaracions de l'artista Irma Farelo, Mushkaa, han provocat una encesa polèmica a les xarxes socials perquè hi denuncia l'"agressivitat" d'alguns catalans a l'hora de defensar la llengua.

El seu pare, l'actor Eduard Farelo, ha intervingut en la polèmica per demanar que deixin la seva filla "una mica tranquil·la" i per reclamar atenció a la integritat de les seves declaracions.

La polèmica va esclatar dijous, quan la poetessa Dolors Miquel va penjar a X/Twitter un vídeo curt de Mushkaa afirmant que "s'autoinculpava" i que "tirava merda sobre els catalans".

Era un fragment de 30 segons d'un pòdcast de fa 1 any de Ràdio Hangar, que forma part de La Capsa, un projecte cultural de l'Ajuntament del Prat de Llobregat.


"... saben que li diran xarnego"

En el fragment escollit per Miquel, Mushkaa deia que "li encanta el català" però que entén que hi hagi castellanoparlants que el rebutgin per "la manera tan agressiva" d'alguns:

"Crec que hi ha gent, no tothom, que ho fa d'una manera tan agressiva que fa que la gent que podria parlar català i li sortís sol"... "Ja no li dona la gana, perquè saben que li diran xarnego."


Gairebé 800.000 visualitzacions

El tuit va tenir un èxit enorme: gairebé 800.000 visualitzacions i centenars de retuits i respostes, amb molts usuaris queixant-se de les paraules de Mushkaa i alguns fins i tot insultant-la.

També hi ha hagut moltes publicacions que s'han fet ressò de la polèmica per criticar-la, amb més o menys ironia:


"Són les declaracions d'una jove cantant"

Dos dies després d'arrencada la polèmica, el pare de Mushkaa, Eduard Farelo, va trencar el silenci a X/Twitter per denunciar com s'està tractant "una noia de 19 anys que encara està formant la seva identitat":

"Són les declaracions d'una jove cantant, no les d'un professor ni d'un alt càrrec institucional."

Farelo equipara les acusacions a la seva filla amb les rebudes anteriorment per personatges com Serrat, Berto Romero o Javier Cercas, i que afirma que artistes com Estopa, Aitana o Morad no han rebut.

La jove cantant de Vilassar de Mar Irma Farelo, més coneguda com a Mushkaa

"Això és un bar de borratxos"

També afirma que tant Mushkaa com Bad Gyal, també filla seva, han fet carrera al marge de la fama d'ell com a actor i que les ha educades "perquè intentessin trobar la seva pròpia identitat":

Després del fil de Farelo, Dolors Miquel ha matisat el to del seu tuit, afirmant que el que pretenia era "reflexionar sobre per què una noia/noi jove pensa això":

En el pòdcast d'on Miquel va treure el fragment, que dura 43 minuts, Mushkaa deia: "És un plaer poder cantar en català i en castellà", i afegia: "Defensar el català és superimportant, però no ho estan fent de la manera que toca".

En una entrevista al diari Ara publicada a l'estiu, ja s'havia queixat de les crítiques que rep pel català que fa servir i com el barreja amb el castellà: ""Algú no ha fet bé les coses si jo, amb 19 anys, he de salvar el català".

 

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut