Dues eines per fomentar la lectura i augmentar la comprensió lectora entre els joves

Fiction Express i Legiland han estat premiades per les seves iniciatives per fomentar la cultura

Ignasi GayaActualitzat

Augmentar l'hàbit lector dels adolescents és un dels grans reptes de les escoles després que diversos indicadors assenyalin que l'afició per la lectura de molts joves trontolla quan s'acaba el període de la infantesa.

En aquest context, en els últims anys han aparegut diverses plataformes digitals que volen estimular el gust per la lectura.

Dues d'aquestes plataformes, Fiction Express i Legiland, han estat premiades. En concret, Fiction Express ha guanyat un guardó internacional, els Bett Awards, mentre que Legiland, el passat mes d'octubre va obtenir el premi Impulsa Cultura.


Fiction Express, l'estímul de la lectura a partir de la cocreació

La proposta de treball de Fiction Express, que funciona a 300 escoles de Catalunya i a 9.000 centres escolars d'arreu del món, es basa en un mètode de cocreació en què els alumnes tenen veu i vot per decidir la continuació dels capítols de les novel·les que llegeixen a classe.

Aquests llibres, escrits per autors ben coneguts de novel·les juvenils com Francesc Miralles, Maite Carranza, Victor Panicello o Muriel Villanueva, tenen 5 capítols.

Quan els alumnes han acabat de llegir i analitzar cada un d'aquests capítols, voten la continuació, que escullen a partir d'un ventall de tres opcions. L'autor, llavors, ha d'escriure el següent capítol en funció de les peticions dels escolars.

D'aquesta manera, tal com explica Cristina Puig, cofundadora de Fiction Express, els alumnes se senten més estimulats per continuar llegint i entendre a fons els mecanismes de la ficció.

La plataforma compta amb un ampli ventall d'escriptors que fan obres en català, castellà i anglès. L'ambiciós objectiu de l'empresa és seguir creixent i, els pròxims anys, donar servei a cinc milions d'escolars. Actualment, més d'1 milió de nois i noies llegeixen llibres de Fiction Express.


Legiland, llegir com si fos un joc

Legiland, d'altra banda, també és un programa que vol fomentar l'hàbit lector. En aquest cas, la plataforma, que ofereix una selecció de 1.500 obres en català, castellà i anglès, té la seva base en el joc, amb un sistema de punts, nivells i medalles orientat a dinamitzar la lectura.

A més, Legiland proposa nous reptes, històries, activitats i concursos amb la finalitat de desenvolupar l'hàbit lector dels alumnes. L'objectiu: fer compatible l'avaluació de la comprensió lectora amb el plaer de llegir.

Quins llibres llegeix Lildami?

En paral·lel a aquestes iniciatives, Biblioteques de Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes han impulsat una exposició anomenada "Efecte Troia" que, justament, pretén fer veure als joves que la lectura els pot obrir nous mons.

Aquesta mostra, que és itinerant i es podrà veure a nombrosos instituts d'ensenyament de Catalunya, explica quines són les lectures preferides d'alguns creadors artístics en qui els adolescents es poden emmirallar, com Lildami, Nadia Hafid o Triquell.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut