L'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, abans d'entrar a declarar. (Imatge d'arxiu)
L'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, abans d'entrar a declarar. (Imatge d'arxiu: ACN)
Torà

Dos testimonis desmunten la versió de l'alcaldessa de Torà sobre la mort a trets d'un gos a la via pública

La polèmica mort a trets d'un gos a Torà, a la Segarra, torna a ser notícia. Tot i que l'alcaldessa, Mercè Valls, sempre ha negat que presenciés els fets, ara dos testimonis desmenteixen la seva versió. Ella era "pràcticament a un metre" i "no es va moure".

RedaccióActualitzat
Dos testimonis de la mort a trets d'un gos a Torà, a la Segarra, asseguren que l'alcaldessa va presenciar els fets, tot i que ella ho va negar. Ho ha assegurat l'entitat ecologista que va denunciar la mort de l'animal.

Tot i que l'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, va dir en la declaració davant del jutge que no va presenciar com el regidor Josep Maria Alsina va disparar els trets mortals a l'animal, aquest divendres dos testimonis han contradit aquesta versió. A més, els testimonis també asseguren que van veure el regidor rematant el gos amb un pal. Joan Vásquez, portaveu del col·lectiu ecologista Ipcena, que va denunciar els fets, explica que "dos dels testimonis eren en el moment dels fets al lloc" i que "van presenciar tota l'escena macabra". Van veure "com l'alcaldessa no es va moure en cap moment mentre va durar el fet, pràcticament a un metre del tinent d'alcalde". Les mateixes persones confirmen que "va realitzar tres trets i després el va rematar amb un pal fins que el pal es va trencar".

L'alcaldessa ho va negar

Valls va declarar dilluns passat al jutjat de Solsona, imputada com a coautora d'un delicte contra els drets dels animals, després que al gener fos citat a declarar el regidor del consistori Josep Maria Alsina com a autor dels trets a un gos enmig del carrer. L'advocat del grup ecologista Ipcena, Carles López, va explicar que en la seva declaració l'alcaldessa va al·legar que l'Ajuntament no tenia recursos per fer-se càrrec de l'animal i que ella no va presenciar l'execució del gos abandonat ni tampoc va donar cap instrucció.

L'entitat ecologista que va presentar la denúncia considera que l'alcaldessa és responsable dels fets, en la mesura que "a ella li correspon controlar allò que fan els membres de l'equip de govern i, per tant, no pot tolerar ni acceptar l'execució d'un animal a la via pública". Segons López, Valls "va tenir col·laboració directa amb els fets, tot i que no materialment perquè ella no va disparar, però sí en el control de la situació".

Els fets

Després dels intents de l'Ajuntament de Torà per trobar algú que es fes càrrec d'un gos abandonat que hi havia a la població, va ser el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) qui va capturar i lligar l'animal a un pal, però els agents d'aquest cos van marxar del lloc deixant el gos i al·legant que no se'n podien fer càrrec. Els fets van tenir lloc el 29 de març del 2012. L'animal estava lligat als afores del poble, prop d'una residència d'avis, un parc infantil i el camp de futbol.

Va ser llavors quan Alsina, davant de l'alcaldessa i altres testimonis, hauria disparat tres trets amb una escopeta. La mort del gos va crear una gran polèmica, tant al poble com a les xarxes socials. Pancartes penjades al carrer volien denunciar la crueltat del succés.

Arran d'aquest episodi, l'alcaldessa de Torà va destituir Alsina del càrrec de tinent d'alcalde, tot i que va mantenir l'acta de regidor.

En aquella ocasió, el jutjat de primera instància de Solsona va dictar el sobreseïment del cas perquè va considerar que no quedava prou justificada la perpetració d'un delicte. El jutge entenia que la intenció d'Alsina era matar l'animal, però que no hi havia cap indici que permetés afirmar que pretenia maltractar-lo de forma voluntària i injustificada.
Anar al contingut