Detall del mural amb la mà d'un dels artistes pintant amb aerosol
Detall del mural en què un dels artístes fa els retocs finals
L'Hospitalet de Llobregat

Dos grafiters decoren amb pintures d'inspiració romànica l'absis de l'església de Santa Eulàlia a l'Hospitalet de Llobregat

Quan el rector de Santa Eulàlia de Provençana, de l'Hospitalet de Llobregat, va decidir fa uns mesos decorar l'absis del temple, va recórrer a internet, on es va topar amb la feina de Rudi, un artista urbà expert en murals de grafit. El mossèn no s'ho va pensar i li va encarregar les pintures de l'altar major.

RedaccióActualitzat
A Rudi, amb més de 2 dècades de trajectòria entre aerosols i esprais, la trucada del rector Ramon Mor el va deixar perplex, però va acceptar immediatament el repte que suposava adaptar les tècniques del seu estil a la temàtica religiosa, en un espai tan complicat com l'absis d'una església, havent-se d'inspirar a més en el romànic català.

Rudi va trucar al seu amic House, un altre artista acostumat a treballar al carrer, per fer aquest encàrrec a quatre mans. L'obra havia d'incloure les imatges de la mare de Déu i el nen, la patrona Santa Eulàlia i la d'una família que simbolitzés els fidels d'aquest barri obrer de l'Hospitalet.

L'objectiu de Mor era decorar l'absis de l'altar major d'aquesta església construïda l'any 1957, que li resultava "solemne però molt buit", i alhora llançar un missatge d'optimisme i solidaritat cap als fidels en un moment de crisi.

Va demanar permís a l'arquebisbat sense especificar que havia optat per un grafiter per al mural. "El millor era que quan el veiessin opinessin si valia o no valia la pena", diu Mor.

El rector va proposar a Rudi que visités el MNAC per inspirar-se en les peces del romànic català perquè creia que aquest estil auster i de colors vius era el més adequat per al temple.

"Em va presentar uns esbossos meravellosos, fantàstics. Havia captat perfectament l'essència, no era una còpia i a la vegada donava un missatge actualitzat", explica el rector, que recorda que l'Església sempre ha utilitzat l'art per acostar-se als seus fidels.

Els creadors reconeixen que el més complicat va ser com acostar-se al romànic. "Vam haver d'analitzar les expressions, les mirades. Només amb una línia canvies i passes a un altre estil. Vam estudiar com ho feien, els traços, els colors plans i encaixar-ho en una cúpula perquè des de baix es veiés bé", apunta Rudi, que remarca que "tot el mural està fet amb aerosols, menys una mica de pinzell en negre per donar-li el toc de l'estil".

Tot i això, Rudi recalca que el mural de Santa Eulàlia no és un grafit: "El grafit és un estil, això és una decoració mural feta amb aerosol, però no té l'estil del grafit".

Els artistes, que no han cobrat res per aquest encàrrec, que consideren un projecte excepcional, van dedicar més d'un mes a documentar-se i a fer els esbossos a llapis i aquarel·la. Rudi i House han estat deu dies a les bastides, pintant en jornades maratonianes.

"Si la gent no sabés que el mural està fet per grafiters, per la qualitat del dibuix i de l'acabat, per la mida del traç, tan prim i perfecte, ningú pensaria que està fet amb esprais", diu, admirat, el rector de Santa Eulàlia.

La fama d'aquests frescos del segle XXI s'està estenent; en les últimes setmanes els responsables d'altres parròquies s'han posat en contacte amb mossèn Mor, perquè estan interessats a fer alguna intervenció similar.


Anar al contingut