Barcelona

Domingo i Robles fan cessar Rivera com a president i portaveu de Ciutadans al Parlament

La crisi de Ciutadans es complica a conseqüència de l'aliança per a les eleccions europees amb el grup ultradretà Libertas. Aquest divendres a la tarda, els diputats José Domingo i Antonio Robles han anunciat el cessament d'Albert Rivera com a president i portaveu del grup de Ciutadans al Parlament perquè està, diuen, en minoria. Ara serà la Mesa del Parlament la que haurà de decidir com queda estructurat el Grup Mixt. Robles i Domingo explicaven els motius de la seva decisió hores després que el portaveu del partit els hagués demanat que renunciessin a la seva acta de diputat per estar en desacord amb la línia oficial.

Actualitzat
Els diputats i dissidents de Ciutadans José Domingo i Antonio Robles han fet cessar el líder del partit, Albert Rivera, com a president del Grup Mixt fent ús de la seva majoria -dos dels tres integrants que el formen- després de la profunda crisi oberta a conseqüència de l'aliança per a les eleccions europees amb el grup ultradretà Libertas.

Els dos diputats han anunciat aquest divendres a la tarda que han registrat una comunicació dirigida a la Mesa del Parlament que informava de la reorganització del grup, segons la qual Domingo és el nou president del Grup Mixt i Antonio Robles el nou portaveu, després de fer cessar Rivera de totes les seves funcions.

Ara haurà de ser la Mesa del Parlament qui resolgui una situació sense precedents a la cambra catalana. Mentre Domingo i Robles asseguren que no volen "expulsar" Rivera, sinó compartir el Grup Mixt amb funcions canviades, Rivera també ha registrat aquesta setmana una petició a la Mesa del Parlament que anunciava l'expulsió de Domingo del Grup Mixt i sol·licitava que rebi la consideració de diputat no adscrit en compliment del pacte antitransfuguisme.
 
Per Domingo la petició de Rivera a la Mesa del Parlament no és "eficaç jurídicament". "No s'ha documentat bé", ha dit, i "ha comès una greu equivocació jurídica", perquè el reglament del Parlament diu que els diputats que "abandonin el seu grup o siguin expulsats" tindran la condició de no adscrits, i ni Domingo ha abandonat el grup ni Rivera hi té majoria per expulsar-lo.
 
Domingo i Robles han decidit destituir dels seus càrrecs Rivera en aplicació de l'article 21 del reglament del Parlament, que diu que "cada grup nomena els membres que l'han de representar". El fan cessar per "falta de direcció i abandonament de funcions".

El dos diputats han indicat també a la Mesa que aplicaran mesures d'austeritat, com la renúncia al cotxe oficial que ara utilitza Rivera. A més, Domingo donarà el complement econòmic que li correspondria com a president del Grup Mixt -uns 50.000 euros anuals- a diferents entitats del moviment cívic no nacionalista. També crearan el web del Grup Mixt denominada "Diputats No Nacionalistes".

Si la Mesa del Parlament, que tractarà el tema dimarts que ve, dóna la raó a Robles i Domingo, la situació seguirà sent provisional en el Grup Mixt, perquè Robles, que va insistir a considerar legítima la decisió de Domingo de mantenir el seu escó fins a finals de legislatura, ha refermat la seva intenció de deixar l'escó a l'estiu. Robles serà substituït per Carmen de Ribera, pròxima a Albert Rivera. Domingo diu que intentarà convèncer Robles, però aquest només "el mantindria si Ciutadans trenca amb Libertas i dimiteix la cúpula directiva."
Anar al contingut