Barcelona

Diverses personalitats del món cultural donen suport a la Conferència per l'Estat Propi

Diverses personalitats de la cultura catalana han presentat aquest dimarts un manifest de suport a la Conferència Nacional per l'Estat Propi, que es reunirà dissabte vinent i vol desembocar en la creació de l'Assemblea Nacional de Catalunya. El cantautor Lluís Llach i els actors Joel Joan i Àlex Casanovas han estat els encarregats de presentar el text, signat per una trentena de persones, que reclama "un estat nou, una eina nova per treballar, per ser més lliures, perquè hi càpiguen les nostres emocions sense anar en contra de cap altre estat".

Actualitzat
Lluís Llach, Joel Joan i Àlex Casanovas han escenificat el suport d'una trentena de personalitats del món cultural català a la Conferència Nacional per l'Estat Propi. El dissabte que ve, 30 d'abril, aquesta plataforma, que agrupa uns 200 independentistes, es reunirà per tal de fixar les bases per a la creació de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC). L'ANC pretén agrupar política i societat civil per tal d'establir un full de ruta per a la creació d'un estat català.

Llach ha cridat els catalans a qüestionar-se "on som, on volem anar i quins camins volem prendre", ja que l'actual creu que és "un moment en què els partits polítics estan molt despistats" i això fa necessari "un moviment de pensament i funcionament transversal que vagi fent camí des de la societat civil".

"Els països, quan són països de veritat, tenen cos i ànima, em sembla que el cos el tenim apallissat des de fa temps i amb el que ha passat els últims deu anys l'ànima la tenim molt confosa i molt descol·locada", ha dit el cantautor, que ha definit la independència de Catalunya com "un camí claríssim i molt necessari".

Per la seva banda, Joel Joan ha advertit que "estem en un punt d'inflexió" perquè "fins ara la nació catalana es podia permetre tenir un estat en contra i sortir-se'n perquè l'empenta del poble ha estat sempre gran". Tanmateix, l'actor ha remarcat que "amb la crisi i la falta de respecte cap als nostres sentiments nacionals per part de l'estat espanyol, tenir l'estat en contra ens surt inviable". Joan ha conclòs que Catalunya necessita "un estat nou, una eina nova per treballar, per ser més lliures".

Per últim, Àlex Casanovas ha recordat tot el procés de l'Estatut i ha dit que si no es pot tenir més autogovern dins les regles del joc "tens la sensació que t'estan obligant a exigir que et deixin anar sol".

També han signat el manifest, entre d'altres, els escriptors Víctor Alexandre, Alfred Bosch (coordinador de la consulta sobiranista a Barcelona), Jaume Cabré, Feliu Formosa, Julià de Jòdar i Isabel-Clara Simó; els actors Toni Albà, Quim Masferrer i Andreu Solsona i els músics Lluís Gavaldà, Francesc Ribera "Titot" i Josep Tero.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut