L'Agència Europea de Medicaments dona llum verda a la vacuna de Pfizer i BioNTech
Injeccions amb la vacuna de Pfizer i BioNTech, preparades per ser administrades a Boston

Diumenge s'inicia la vacunació i en 10 dies haurà arribat a totes les residències

Salut preveu subministrar les 200.000 primeres vacunes al sector més vulnerable de la societat

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge s'inicia la vacunació contra la Covid a Catalunya. Es comença amb la primer fase prevista i en deu dies s'haurà administrat una primera dosi a les persones que viuen o treballen en una residència de gent gran. Així ho ha assegurat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, al programa "Els Matins" de TV3. També ha dit que només es vacunarà les persones que no siguin positives o no tinguin símptomes, com ara febre.

Amb aquesta primera tongada es disposarà d'unes 200.000 vacunes, tant per a les persones grans residents com per als professionals que viuen i treballen a les 1.408 residències catalanes. Un total de 104.000 persones.

Durant el primer trimestre s'espera arribar a cobrir la primera etapa, que a banda de les residències també va dirigida a professionals sanitaris, en general, i persones amb una dependència reconeguda de grau tres, així com aquells que en tenen cura.

Això és aquelles persones que necessiten acompanyament per fer activitats bàsiques diverses vegades al dia. En total, comptant residències de gent gran, uns 450.000 individus i 900.000 dosis.

En la campanya hi participaran 500 infermeres voluntàries, repartides en 26 equips que arribaran a tot el territori. La vacuna es transportarà fins als punts de vacunació en neveres portàtils.

Aquestes seran les professionals sanitàries que coordinaran la campanya de vacunació de la Covid-19 a Catalunya, que aquest dilluns han rebut una formació específica.

No abaixar la guàrdia

Però tot i l'esperada arribada de la vacuna, les autoritats sanitàries insisteixen a no abaixar la guàrdia:

"Aquesta arribada de la vacuna no ens ha de fer relaxar. Ens queden uns mesos de molt d'esforç, màximes precaucions, també ara, i sobretot ara per Nadal."

Tot i que alguns indicadors de la Covid a Catalunya van a la baixa, la situació es manté complicada. El risc de rebrot ha baixat aquest dimarts 7 punts i la velocitat de contagi se situa en 1,40, mentre que dilluns era d'1,52.

Els contagis, en canvi, pugen significativament: 2.235 casos nous. I també s'han notificat 32 defuncions. Pel que fa a la pressió hospitalària, hi ha 13 ingressats menys, però 7 pacients més a les UCIs.


Registre del procés de vacunació

La vacuna serà voluntària, però el Ministeri de Sanitat té la intenció de crear un registre de les persones que es neguin a posar-se-la. Així ha defensat la mesura Silvia Calzón, secretària d'Estat de Sanitat. "Es fa per saber-ne els motius i així poder fer campanyes sensibilització".

La vacuna de Pfizer-BioNTech, l'autoritzada dilluns per l'Agència Europea de Medicaments, se subministrarà a majors de 16 anys.

Sanitat afirma que aquesta vacuna és segura i eficaç. Admet, però, que encara hi ha interrogants sobre possibles efectes secundaris en col·lectius concrets com les embarassades o les persones immunodeprimides.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut