El Líban

Disparar trets a l'aire: una celebració tradicional letal al Líban

L'any 2016, 167 persones, la meitat menors d'edat, van quedar ferides de bala per trets disparats a l'aire en celebracions familiars

RedaccióActualitzat

Disparar a l'aire com a manifestació d'alegria és una tradició molt arrelada al món àrab. En milers de casaments, graduacions o, fins i tot, en funerals és massa habitual treure una pistola o un kalàixnikov i buidar el carregador. Però es tracta d'un costum letal que provoca centenars de víctimes cada any. Ara, al Líban intenten combatre aquesta manera de celebrar les bones notícies.

Com a exemple, en una fira dedicada a serveis per a casaments, un estand ofereix la possibilitat de contractar un equip de persones que aniran a la festa de qui ho sol·liciti per disparar trets a l'aire. Es pot triar, fins i tot, el tipus d'arma.

Aquest, però, no és un servei real. Es tracta d'una simulació per conscienciar sobre els riscos d'aquesta tradició. Una ONG vol sensibilitzar els libanesos perquè posin fi a aquesta pràctica. La reacció d'una bona part del públic demostra fins a quin punt n'està, d'arrelada, aquesta tradició.

Als carrers del Líban és habitual sentir ràfegues de trets disparades per celebrar esdeveniments familiars


167 ferits, la meitat menors

Les dades són esfereïdores: l'any 2016 (les últimes dades de què es disposa), 167 persones al Líban van quedar ferides de bala per trets disparats a l'aire en aquestes celebracions. La meitat eren nens. I d'aquests, 7 van morir.

Un grup de pediatres que han atès algun d'aquests infants morts per un tret a l'aire han posat en marxa una campanya que vol implicar les forces de seguretat, partits polítics, mitjans de comunicació, xarxes socials, ajuntaments i també escoles. Perquè el problema és profund i motivat per diferents causes.

El lema de la campanya encapçalada per aquests pediatres no podria ser més adequat: "No facis de la teva alegria la tristesa dels altres." Volen que s'endureixi la legislació, que ara prohibeix aquesta pràctica, però la castiga de manera massa laxa.

Un mostrari de les armes que es fan servir per disparar a l'aire

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut