Discrepàncies sobre quan es podrà visitar la gent gran a les residències

Les residències preparen un protocol per al desconfinament que enfronta els que fan prevaldre la salut emocional malgrat el perill d'infecció i els que no volen córrer riscos

Actualitzat

Les residències per a la gent gran, on ja hi ha hagut més de 3.000 morts per l'epidèmia a Catalunya, preparen el seu protocol de desconfinament, però hi ha discrepàncies sobre quan els familiars podran visitar els interns. La patronal d'aquests centres voldria que les visites es fessin ja a la fase 1 del desconfinament, però el govern i els directors d'alguns centres no ho veuen tan clar.

Dins de casa dels nostres grans: tres residències, amb Mònica Terribas
Les visites són tan importants per a les persones grans a les residències com per als familiars

La patronal majoritària de les residències voldria avançar les visites dels familiars a la fase 1. Creuen que en zones on no hi ha tanta incidència del virus, com a l'Ebre o a la Vall d'Aran, i en residències lliures de Covid, ja es podrien començar aquestes visites.

Això seria amb unes condicions prèvies: assegurar la provisió d'EPIs i tests PCR, establir una relació intensa amb els centres d'assistència primària propers i que la Generalitat augmenti en un 15% el finançament dels centres.

Adaptació de les mesures en els col·lectius més vulnerables
Les persones grans amb demències no entenen les situacions que viuen a causa del coronavirus (CCMA)

Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Residències d'Avis, ACRA, considera que ha de prevaldre la qualitat de vida dels interns.

"És evident que tenim molta por, però jo crec que ha de primar, sens cap dubte, la qualitat de vida d'aquestes persones, i això passa per veure els seus fills i filles."


La Generalitat té aquesta proposta sobre la taula, però, de moment, segueix sent estricta, i no es permetrà el desconfinament de les residències d'avis fins a la fase 3, a més llarg termini. La consellera de Sanitat, Alba Vergés, vol assegurar tots els passos.

"Potser corren, potser són més alegres a l'hora de dir certes coses que la gent vol sentir, però, evidentment, s'estan deixant molta feina pel camí."

Laura Rosel:
La salut emocional de les persones grans és molt delicada en situació de confinament (iStock)


Els familiars dels residents reclamen que les visites es comencin a permetre com més aviat millor. La portaveu de la coordinadora de familiars 5+1, María José Carcelén, assegura que la "situació és límit".

"Qui no pot esperar més és la gent gran, que se sent absolutament abandonada i que no hi ha manera que els ho puguis explicar perquè la majoria tenen problemes cognitius, i si no, encara pitjor, perquè sempre que parlen amb tu la pregunta és: Quan vindràs? Des del punt de vista anímic estan en una situació límit."


Però els representants de l'Associació de Directors de Residències de Catalunya, Andrés Rueda, no vol cometre cap "imprudència temerària".

"Ho sento molt, però nosaltres, si no tenim una instrucció que ens hi obligui, no podem cometre una imprudència temerària i ficar un virus dintre d'una residència i posar en risc la vida de totes les persones per un tema emocional."

Els directors i la patronal de les petites residències són partidaris d'esperar, i volen començar amb un pla pilot en els centres que tinguin jardins o espais exteriors.

Algunes residències volen aplicar un pla pilot per fer visites al jardí o zones a l'aire lliure
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut