Dos vials de la vacuna d'AstraZeneca (EFE / Ritchie B. Tongo)
Dos vials de la vacuna d'AstraZeneca (EFE / Ritchie B. Tongo)

Dinamarca suspèn definitivament la vacuna d'AstraZeneca per la relació amb les trombosis

Les autoritats argumenten que la bona situació epidemiològica i la disponibilitat d'altres vacunes permeten aturar la vacunació amb el fàrmac d'Oxford

Les autoritats daneses han suspès definitivament la vacunació amb AstraZeneca per la "possible relació" amb els casos poc freqüents de trombosi. L'Autoritat Danesa de la Salut ha decidit aquest dimecres deixar d'immunitzar amb la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmacèutica anglosueca i la Universitat d'Oxford perquè considera que la freqüència dels problemes de coagulació és "més alta de l'esperada".

Les autoritats daneses anuncien que pensen "continuar la campanya de vacunació sense AstraZeneca" a causa dels casos anòmals de trombosi. Després d'estudiar els registres sanitaris, conclouen que el risc de contraure els símptomes és d'1 entre 40.000 i que no es pot reduir a cap grup d'edat o sexe determinat.

Tot i que l'Agència Europea del Medicament va reiterar la setmana passada la confiança en el fàrmac, Dinamarca considera que "hi ha un risc real d'efectes secundaris greus", com són la baixa quantitat de plaquetes i els coàguls en vasos sanguinis i hemorràgies associades a la vacunació amb AstraZeneca.

 

El cap de la Direcció General de Salut, Soren Brostrom, i la responsable de l'Agència del Medicament danesa, Tanja Erichsen
El cap de la Direcció General de Salut, Soren Brostrom, i la responsable de l'Agència del Medicament danesa, Tanja Erichsen (EFE / Philip Davali)

 

A més, el director de la Junta Nacional de Salut de Dinamarca, Soren Brostrom, ha assegurat que el país està tenint un "bon control" de la pandèmia i té disponibles altres vacunes.

La cap de l'Agència del Medicament danesa, Tanja Erichsen, ha indicat que "estan d'acord" amb l'Agència Europea del Medicament quan assenyala que la vacuna és "segura i efectiva", però que la situació epidemiològica a Dinamarca fa que sigui "millor" deixar d'administrar la vacuna.

Erichsen s'ha convertit en la protagonista inesperada de la roda de premsa, en desmaiar-se quan Brostrom estava informant sobre les vacunes. La cap de l'Agència del Medicament s'ha recuperat ràpidament, però ha estat traslladada per precaució a l'hospital, on li han donat l'alta.

 

 

Segons informa el diari "Jyllands-Posten", les autoritats sanitàries daneses no descarten reprendre la vacunació amb AstraZeneca si la situació epidemiològica empitjora.

 

Vacuna alternativa per als que han rebut la primera dosi

Al país, prop de 150.000 persones han rebut la vacuna d'AstraZeneca, de la qual se n'havien encarregat 5,2 milions de dosis. A les persones que han rebut la primera dosi del fàrmac se les vacunarà amb una vacuna alternativa a la d'AstraZeneca, com es recomana al Regne Unit per als menors de 30 anys.

La decisió de suspendre definitivament la immunització alterarà el calendari de vacunació a Dinamarca. Les autoritats calculen que s'haurà completat a tota la ciutadania a principis d'agost, en comptes de la segona quinzena de juliol, com es preveia fins ara.

 

Agulles i un vial del fàrmac d'AstraZeneca
Agulles i un vial del fàrmac d'AstraZeneca (EFE / Ciro Fusco)

 

Dinamarca va ser, juntament amb Noruega, un dels primers països que va aturar la vacunació amb AstraZeneca, l'11 de març passat, després que es detectessin diversos casos de persones joves que havien patit trombosis després que els administressin el fàrmac. Al país ha mort una dona de 60 anys per un d'aquests episodis.

La situació epidemiològica a Dinamarca es manté estable des de fa un mes. La setmana passada, el país tenia la tercera incidència més baixa de la UE en casos per 100.000 habitants els últims 14 dies, només darrere d'Islàndia i Portugal.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut