Katalin Novak en una visita oficial a Itàlia, aquest mes (Europa Press/Massimo Di Vitta)

Dimiteix la presidenta d'Hongria enmig d'un escàndol per l'indult en un cas de pederàstia

Katalin Novak va indultar un condemnat per encobrir el director d'un centre de menors que va abusar sexualment de nens

L'escàndol per un indult ha forçat a dimitir a la presidenta d'Hongria Katalin Novak, antiga ministra de Famílies. L'indultat era un pres còmplice d'abusos sexuals a menors, que havia encobert el director d'un centre de menors que abusava de nens i se li va concedir el perdó presidencial a l'abril, amb motiu d'una visita del papa Francesc a Budapest.

"Demano perdó d'aquells a qui he ferit. Avui parlo per última vegada a vostès com a presidenta. Dimiteixo del meu càrrec", ha dit Novak, que ha admès que ha comès un error amb l'indult.

El cas també ha arrossegat l'exministra de Justícia Judit Varga, que havia firmat l'indult i havia de ser la cap de llista del governant partit ultranacionalista Fidesz a les eleccions europees de juny. Ha anunciat que es retira de la vida pública.

Totes dues són molt properes al totpoderós primer ministre, Viktor Orbán. Eren les dues dones de més rang i poder en els successius executius ultranacionalistes dominats per homes.

 

Un perill per Viktor Orbán

Aquest divendres unes 5.000 persones, convocades per l'oposició, van exigir la dimissió de Novak davant de la seu presidencial d'Hongria. La pressió política i social sobre les dues dones havia crescut molt els últims dies, sobretot quan fins i tot a Fidesz van començar a distanciar-se'n.

Orbán va proposar aquesta mateixa setmana una esmena constitucional que prohibiria en el futur els indults a condemnats per crims contra nens, cosa que molts ja van interpretar com una crítica directa a la decisió presa per Novak i Varga.

Manifestació a Budapest, aquest divendres, per reclamar la dimissió de Katalin Novak (EFE/Marcelo Nagy)

Des que es van conèixer els detalls de l'escàndol, publicats per la premsa, organitzacions i partits polítics opositors van demanar la dimissió de la presidenta i també de Varga en considerar l'indult com a "inacceptable".

El director adjunt d'una llar infantil a prop de Budapest havia intentat encobrir els abusos sexuals del director de la institució i fins i tot havia coaccionat un menor a canviar el testimoni sobre les agressions sofertes.

L'abusador va ser condemnat a vuit anys de presó, mentre que el seu col·laborador, després indultat, va rebre una sentència de tres anys de presó.

El 2021, el partit d'Orbán va aprovar una llei, criticada per la Unió Europea com a homòfoba, que prohibeix parlar davant menors d'edat sobre homosexualitat, a la qual relaciona amb la pedofília. La va aprovar gràcies a una majoria de dos terços al Parlament.

Per això, l'escàndol de l'indult amenaçava de tirar per terra la imatge d'Orbán i el seu govern com a ferris defensors dels valors cristians tradicionals, amb la família d'home i dona com a base de la societat. 

ARXIVAT A:
Hongria
Anar al contingut