Dimiteix el governador de Puerto Rico, forçat per les protestes al carrer
Manifestants celebren l'anunci de dimissió de Ricardo Rosselló per la televisió

Dimiteix el governador de Puerto Rico, forçat per les protestes i l'escàndol del xat

Ricardo Rosselló s'ha volgut avançar a l'inevitable i ha presentat la renúncia després de l'escàndol dels missatges homòfobs i masclistes amb membres del govern

Esther MiróActualitzat

La pressió popular ha estat tan forta que el governador de Puerto Rico ha dimitit després que centenars de milers de persones es manifestessin en contra seu durant diversos dies. Rosselló s'ha adreçat al país a través de la televisió per anunciar la renúncia.

 

 

La ira dels ciutadans contra Ricardo Rosselló va tenir un clar detonant: la publicació el 13 de juliol, per part del Centre de Periodisme d'Investigació de Puerto Rico, d'un xat, amb unes 900 pàgines, on el governador intercanviava textos amb onze homes més del seu equip.

Els missatges eren altament ofensius per a un ventall ben ampli de la societat. S'hi feia sàtira de les víctimes de l'huracà María, que va causar més de 4.000 morts, o sobre persones amb discapacitats físiques o psíquiques. També s'hi insultava greument altres càrrecs de l'administració i de diferents àmbits, especialment dones i homosexuals, com el cantant Ricky Martin. Martin ha estat molt actiu en les protestes al carrer contra Rosselló:

 

 

Per tot plegat, el parlament local es plantejava obrir un procés d'"impeachment", amb l'aval de diputats de tots els partits. I és que abans d'aquest escàndol el governador ja era sospitós d'estar implicat en afers de corrupció, per la qual cosa fins i tot ha estat durament criticat pel president Trump.

 

Finalment, Rosselló s'ha volgut avançar a l'inevitable i ha presentat la renúncia abans no el fessin fora. La farà efectiva el 2 d'agost per poder fer el traspàs de poders a la seva successora, la secretària de Justícia Wanda Vázquez.

L'ordre successori marcat per la constitució la situava al darrere del secretari d'Estat, però aquest també ha hagut de dimitir, pel fet de ser un dels homes que participaven en el xat.

Els manifestants, però, han tornat a sortir al carrer després de la renúncia de Rosselló per exigir, també, la dimissió de Wanda Vázquez

 

ARXIVAT A:
CorrupcióHomofòbiaMasclisme Puerto Rico
Anar al contingut