Una aixeta amb poca pressió d'aigua
Les últimes setmanes s'ha estat estudiant com reduir la pressió de l'aigua potable que arriba a les llars

Dijous es decreta l'emergència per sequera per a 6 milions d'habitants: consulta els municipis

El límit per persona i dia serà de 200 litres, i la reducció en agricultura passarà a ser del 80%, del 50% en ramaderia, i del 25% en usos industrials i recreatius

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Emergència per sequera per a sis milions de persones de l'àrea de Barcelona i Girona

El govern ha convocat extraordinàriament la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dijous per declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric.

Les noves restriccions afectaran 202 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i l'àrea metropolitana i Girona, cosa que representa un total de gairebé 6 milions de persones.

La limitació en emergència serà de 200 litres per habitant i dia, però a més la reducció en agricultura serà del 80%, de la ramaderia del 50%, i dels usos industrials i recreatius del 25%.

Ho ha anunciat després de la reunió del govern la portaveu, Patrícia Plaja, que ha dit que serà la Comissió de Sequera qui prendrà la decisió, però que "amb molta probabilitat" serà "els propers dies":

"És allà on s'avaluaran les dades i la situació de tots els embassaments, i es valorarà l'entrada  en emergència del sistema Ter-Llobregat, però la previsió és que els propers dies entrarem, ara ja sí, en aquest estat d'emergència."


Reunió avançada per la situació meteorològica

Plaja ha recordat que la Comissió de Sequera habitualment es reuneix els dimarts, però que la situació meteorològica ha recomanat avançar-la:

"Les altes temperatures de la setmana passada i d'aquesta han tingut un impacte rellevant en els embassaments, amb un descens més pronunciat, més propi de la primavera."

El 16% del sistema Ter-Llobregat equival aproximadament a uns 100 hectòmetres cúbics, i ara ja està per sota d'aquesta xifra simbòlica que té un valor psicològic.

La portaveu ha precisat que si dijous es pren la decisió, el més normal serà que entri en vigor divendres, després que el Diari Oficial de la Generalitat ho hagi publicat.

La fase d'emergència és la més greu, i té tres estadis: en el primer són 200 litres per persona i dia, en el segon baixa a 180 i el tercer a 160, a més d'altres restriccions que s'endureixen.

Per tant, si la sequera persisteix, les quantitats d'aigua que es poden utilitzar aniran baixant progressivament.

Consulta l'estat del teu municipi

En aquest mapa es pot consultar en quina fase està cada municipi. Els 202 municipis que estan en color rosa --en preemergència-- són els que entraran en estat d'emergència dijous, si res no canvia.

Ni el mapa ni el llistat no inclouen els municipis de l'àrea de Ponent que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat.

En aquesta taula pots consultar en quina fase es troba actualment cada municipi de les conques internes catalanes. Els que depenen del sistema Ter-Llobregat, i que actualment estan en preemergència, són els que passaran a emergència.

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut