Palma

Diego Torres afirma que l'advocat del rei i Hisenda supervisaven Nóos

L'exsoci d'Urdangarin a l'Institut Nóos implica la Casa del Rei i l'amiga de Joan Carles, Corinna, i carrega en el seu cunyat la responsabilitat de la gestió econòmica, que qualifica de "normal"

RedaccióActualitzat

Com era d'esperar, l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, ha utilitzat la seva declaració al "cas Nóos", que ha començat aquest dimarts al matí, per defensar-se atacant. Ja era previsible que s'esforcés per involucrar la Casa del Rei i la noble alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga de Joan Carles de Borbó, però Torres també ha carregat tota la responsabilitat de la gestió econòmica en Miguel Tejeiro.

La vista oral del judici pel "cas Nóos" s'ha reprès amb l'interrogatori a Torres per part del fiscal Pedro Horrach. El fiscal ha tingut certes dificultats per organitzar la documentació necessària per fer l'interrogatori, cosa que ha endarrerit uns 20 minuts l'inici de la declaració.

Horrach ha començat preguntant-li per una sèrie de documents de diversos comptes bancaris a nom seu, però Torres ha negat recordar ni els documents ni els moviments de diners que reflecteixen, i ha dit reiterativament que la gestió dels seus diners l'havia portat sempre el seu cunyat i secretari de l'Institut Nóos, Miguel Tejeiro.

Diego Torres:

"El senyor Miguel Tejeiro és l'única persona que al llarg de tota la meva vida ha gestionat tots els meus assumptes tributaris i financers. Jo confiava absolutament en ell, va escollir un banc i vaig firmar els papers que em van posar al davant."

Pedro Horrach:

"El senyor Miguel Tejeiro l'hi va colar?"

Diego Torres:

"El senyor Miguel Tejeiro tenia tota la meva confiança en tots els temes tributaris i financers."

 

La Casa del Rei, al corrent segons Torres

Torres ha assegurat, a més, que els comptes de l'Institut Nóos els revisava directament l'advocat del rei Joan Carles I, José Manuel Romero Moreno -company del rei a la Universitat Complutense de Madrid a la dècada del 1960 i assessor de la Casa del Rei des del 1993 fins al 2014-, i també un "alt funcionari d'Hisenda", i que d'aquests tràmits se n'encarregava en Miguel Tejeiro:

"Periòdicament, aquest senyor es reunia amb el senyor Romero, l'advocat del cap de l'estat, i li retia compte del que estava fent. I també es reunia cada any, al juny, amb un alt funcionari d'Hisenda perquè li revisessin les declaracions d'impostos. El que s'ha dit que la infanta era un escut fiscal, és absolutament fals."

Corinna li va fer propostes que va rebutjar

Segons ha declarat Diego Torres, Corinna zu Sayn-Wittgenstein va proposar-li crear una societat a Londres per evitar que la Hisenda espanyola sabés els ingressos que tenien. Torres ha assegurat que va rebre la proposta via correu electrònic, i que aquest correu estava enviat amb còpia al rei Joan Carles i al cap de la Casa del Rei. Segons Torres, ell s'hi va oposar:

"Crear una societat a Londres amb l'única finalitat d'ocultar que estàvem cobrant aquells diners, això ni de broma. No estàvem ocultant res i la nostra intenció era canalitzar projectes esportius."

Pel que fa a l'estructura internacional que sí que van crear ell i Urdangarin, amb la societat De Goes For Stakeholder Management, amb seu al Regne Unit, Diego Torres ha dit que estava justificada per "l'enorme quantitat" de projectes internacionals que van posar en marxa. Segons Torres, la majoria de documents d'aquesta societat els va firmar només ell per evitar que Urdangarin aparegués com a responsable, però només "per discreció" com a única raó. Torres també ha responsabilitzat Miguel Tejeiro de la proposta de crear aquesta societat a Londres.

Miguel Tejeiro, d'acusat a només testimoni

Miguel Tejeiro va ser absolt pel tribunal fa dues setmanes, després que Manos Limpias li retirés els càrrecs. Aquest pseudosindicat, que exerceix l'acusació popular en el cas, va dir llavors que ho feia per "motius d'estratègia processal" que no va voler revelar.

Quan Horrach li ha preguntat per alguns moviments fets amb els diners que tenia als seus comptes, Torres ha afirmat que no té coneixements en instruments financers, i que mai ha invertit en borsa, i ha atribuït les operacions als mateixos bancs on tenia els comptes. Diego Torres també ha dit que els diners que tenia a Luxemburg provenien d'un banc andorrà, el BPA, ja desaparegut, i que eren estalvis que havia fet treballant a Andorra mateix com a consultor. Segons ha explicat, va moure els diners de banc i de país per consell de Miguel Tejeiro. Ha negat així que aquests diners procedissin de l'activitat de l'Institut Nóos.

Torres, Urdangarin i potser Cristina de Borbó

Aquesta és una setmana crucial en el judici pel "cas Nóos", perquè declaren els principals acusats. Aquest dimarts s'ha reprès el judici amb la declaració de Torres. La seva declaració es podria allargar dos dies. A continuació, compareixerà Iñaki Urdangarin i, si no s'allarga més del compte, la setmana culminaria amb la declaració de Cristina de Borbó.

Hi haurà sessions de matí i tarda des d'avui i fins divendres, però tampoc no es descarta que la infanta Cristina acabi declarant la setmana que ve. La Fiscalia Anticorrupció demana 19 anys i mig per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres. El sindicat Manos Limpias sol·licita per a la filla de Joan Carles I vuit anys de presó per dos delictes fiscals.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut