Com cada 1 de desembre, dos tapissos commemoratius de les víctimes de la malaltia s'han desplegat a la Generalitat i a l'Ajuntament

Dia Mundial de la Sida: baixen un 20% les noves infeccions a Catalunya

L'any passat es van detectar 344 noves infeccions de VIH i la taxa d'incidència és de 4,4 casos per cada 100.000 habitants

RedaccióActualitzat

El 2021 es van diagnosticar a Catalunya 344 casos nous d'infecció per VIH, un 20% menys que l'any anterior, segons dades del govern coincidint avui amb el Dia Mundial de la Sida, que es commemora aquest dijous.

Això situa la taxa d'incidència en 4,4 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que al conjunt d'Espanya puja a 8 casos per cada 100.000 habitants, és a dir, 3.500 anuals.

Es consolida així la tendència a la baixa, atribuïble en bona part a l'expansió del tractament que des del 2015 és universal i a l'augment de l'ús de la pastilla profilàctica.

Cada any, unes 7.000 persones es beneficien d'aquesta pastilla, que es pren abans de l'exposició al virus.


El 70% de nous infectats, homes homosexuals

La principal via de transmissió ha estat la sexual, un 72% dels nous diagnòstics s'han produït en homes que tenen sexe amb altres homes, i un 14% van ser en homes i dones heterosexuals.

Pel que fa a l'extensió del virus, actualment es calcula que més de 33.000 catalans conviuen amb el VIH, un 81% dels quals són homes, i la mitjana d'edat és de 37 anys.

 

L'objectiu 90-90-90 de l'ONU, complert a Catalunya

La Generalitat subratlla que Catalunya ha assolit l'anomenat objectiu 90-90-90 d'ONU Sida, amb el 93% de les persones infectades que ho saben, el 90% d'aquestes està en tractament i el 97% d'aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable.

Per millorar les xifres, el govern aprofita la diada commemorativa d'avui per engegar una campanya per lluitar contra la serofòbia i per garantir l'accés igualitari a serveis, prestacions i feina.

Pel que fa a la mortalitat de la malaltia provocada pel virus, es calcula que el 2021 van morir de sida 740 persones a Espanya.

La sida al món: han mort 40 milions de persones des de l'inici

A escala mundial, les xifres són molt més esfereïdores: els càlculs de l'ONU xifren en 650.000 persones les que van morir l'any passat per malalties relacionades amb el VIH.

Aquest dijous Unicef ha desglossat part d'aquesta xifra: d'aquests morts del 2021, 100.000 van ser infants i adolescents, i també dones embarassades, a un ritme d'unes 300 persones cada dia:

 

Pel que fa als que estan infectats amb el virus i conviuen amb ell a dins del cos, ara mateix són gairebé 38 milions i mig a tot el món, segons el programa de l'ONU sobre el VIH/sida.

Les persones infectades que tenen accés a la teràpia antiretroviral són gairebé 29 milions, cosa que significa que gairebé 10 milions d'infectats no estan en tractament.

Les dades des de l'inici d'aquesta pandèmia, que va començar la dècada del 1980, són encara més esfereïdores: més de 80 milions de persones s'han infectat, dels quals la meitat, uns 40 milions, ha mort de sida.

 

Virus i bacteris, els grans enemics de la Humanitat
Campanya contra la sida

"Una persona amb VIH que pren tractament i té la càrrega viral indetectable no el transmet a d'altres persones"

Roger Paredes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i investigador d'IRSI Caixa parla sobre la situació de la sida coincidint amb la commemoració del dia:

ARXIVAT A:
Sida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut