Detinguts els vàndals del Pilar d'Almenara: dos grafiters amb firmes per tota la comarca

Els Mossos van localitzar pintades semblants a l'Urgell i el Pla d'Urgell i van esbrinar qui eren els presumptes autors gràcies a una denúncia de la policia de Mollerussa

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de 25 i 29 anys per fer grafitis al Pilar d'Almenara, una torre del segle XI o XII a Agramunt. Els acusen d'un delicte contra el patrimoni històric.

Després de mesos d'investigacions se'ls ha detingut a Mollerussa i han quedat en llibertat després de declarar a la comissaria, amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits.

 

Els Mossos buscaven pintades semblants

Les pintades en diferents punts d'aquest monument històric catalogat com a bé cultural d'interès nacional es van detectar el març de l'any passat. Aleshores, tant l'Ajuntament com el propietari van anunciar que presentarien una denúncia per esbrinar-ne l'autoria.

Hi havia dues pintades de gran format que es poden veure des de l'exterior de la torre (Mossos d'Esquadra)

Agents de la Unitat d'Investigació de Cervera es van fer càrrec de les diligències i van començar amb un detallat informe fotogràfic dels danys. Tot seguit, amb la informació recopilada, els investigadors van buscar altres pintades amb elements semblants, ja que els autors acostumen a repetir signatures o símbols per augmentar el ressò de les accions.

En la pintada paral·lela a les escales d'accés a la torre s'hi podia llegir "Sebok" (Mossos d'Esquadra)

Els Mossos van localitzar pintades d'estil semblant en diferents poblacions de l'Urgell i el Pla d'Urgell. Concretament, van comprovar que, a Mollerussa, la Policia Local i els Mossos van denunciar un grup de joves per fer grafitis en diferents espais urbans. Aquests fets van permetre als investigadors concretar la identitat dels presumptes autors.

Finalment, amb tots els indicis recollits, se'ls va detenir dilluns passat a Mollerussa.

A l'interior hi van dibuixar una cara i hi van fer pintades en forma de signatura (Mossos d'Esquadra)


Bé cultural d'interès nacional

El Pilar d'Almenara és una torre rodona dels segles XI-XII que feia les funcions de defensa i vigilància, molt semblant a les torres defensives cristianes de la zona de muntanya lleidatana. Té els seus paral·lels en les torres de Verdú i Guimerà per vigilar les incursions sarraïnes.

Unes escales permeten pujar fins a dalt de tot del pilar, que té una alçada de 14 metres. Per a la gent del territori, la construcció té un valor sentimental com a element indissociable del paisatge de la serra d'Almenara.

 

ARXIVAT A:
PolicialPatrimoniArquitectura
Anar al contingut