Detingut per error? La família denuncia que l'han confós pel nom i data de naixement

Mohamed el-Maadioui va ser detingut diumenge quan tornava d'una visita al Marroc, però la seva família denuncia que no és la persona que buscava la policia

Ferran Moreno/Anna Bonet MartínezActualitzat

L'Ahmed el-Maadioui explica que el cosí del seu pare té 71 anys i està jubilat, després d'haver treballat durant dècades a Catalunya. Diu que diumenge al migdia tornava del Marroc, després d'estar-hi una temporada amb la dona i alguns dels fills, quan va ser detingut per error a l'aeroport del Prat per agents de la Policia Nacional. Poc després, el jutge el va enviar a presó provisional i va ingressar a Brians 1.

Contactats per TV3, Policia Nacional i ministeri de l'Interior no s'han pronunciat sobre el cas.

L'Ahmed denuncia que van estar 35 hores sense saber-ne res i que l'han confós amb una altra persona, un home amb el mateix nom i la mateixa edat, que està en recerca i captura a França per una condemna per tràfic de drogues.

Però l'advocada del Mohamed, Aranzazu Menéndez Fernández, nega que sigui ell: "el meu client mai ha estat a França; tota la família viu a Barcelona, fa molts anys que és aquí i no entén per què se l'ha detingut." L'Ahmed lamenta: 

"A mi em sembla un error molt greu. No em crec que una persona pugui ser detinguda perquè comparteix nom i cognom amb una altra persona."

"Té una altra empremta dactilar, un altre document d'identitat; no em crec que aquestes coses no les mirin en el moment d'una detenció", denuncia.

L'Ahmed està preocupat pel patiment i la salut del seu parent (3Cat)


Nom i data de naixement compartits

La confusió es podria haver produït perquè en Mohamed comparteix nom i data de naixement amb la persona que buscava la policia, assegura la família.

L'Ahmed explica que el cognom El-Maadioui té origen al poble d'on provenen tant el cosí del seu pare com el presumpte delinqüent, Idardouchen, al nord del Marroc: 

"El cognom va per pobles, tenen el mateix cognom. Nosaltres només en fem servir un i això fa que en aquest cas un mateix nom i cognom es repeteixin."

D'altra banda, la data naixement és la mateixa: l'1 de gener. Segons explica l'Ahmed, a la zona d'on prové la seva família és molt habitual que les persones nascudes abans dels anys 80 tinguin registrada aquesta data de naixement, perquè era la que s'apuntava per defecte. L'advocada apunta que la policia no ha fet més comprovacions: 

"La policia espanyola no té més dades que el nom i la data de naixement, que són coincidents; per això s'ha sol·licitat a França que aporti més dades. El problema aquí és que no s'han fet més esbrinaments."

Exterior de la presó de Brians 1
La presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

La família presentarà un recurs

Amb tot, Menéndez manté que hi ha diferències evidents entre el detingut i la persona que realment buscaven: 

"Sembla que els fills de la persona que ha de ser detinguda estan a presó; en canvi ell té tots els fills a Espanya... Ha estat una greu confusió de les autoritats."

La família encara té dos dies per presentar un recurs contra l'empresonament preventiu del Mohamed. Per fer-ho aportaran tota la documentació possible, com el llibre de família, i també demanaran danys i perjudicis

L'Ahmed tem que el seu familiar estigui passant por i incomprensió i que la situació pugui afectar la seva salut, ja que pateix hipertensió. "En un país seriós no poden passar aquestes coses", lamenta.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut