El detingut a Madrid per integrar suposadament l'organització terrorista Estat Islàmic (EFE)
El detingut a Madrid per integrar suposadament l'organització terrorista Estat Islàmic (EFE)

Detingut a Madrid un suposat jihadista integrant d'Estat Islàmic

És un home de 52 anys que va ser el primer condemnat a Espanya pels atemptats de l'11-S als Estats Units, motiu pel qual va passar més de nou anys a la presó, acusat de pertànyer a Al-Qaeda

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha detingut a Madrid un home de 52 anys per la seva suposada integració a l'organització terrorista jihadista Estat Islàmic. En concret, se l'acusa de fer tasques de captació, adoctrinament i entrenament a favor d'EI, segons Interior.

Es tracta de Luis José Galán, "Yusuf". Galan ja havia estat detingut i condemnat per formar part d'una altra organització islamista, Al-Qaeda. Segons la policia, és el "primer condemnat a Espanya pels atemptats ocorreguts a Nova York l'11 de setembre [de 2001]". Va passar més de nou anys a la presó per "integració en organització terrorista i tinença il·lícita d'armes", i va quedar en llibertat el maig del 2011. 

Des d'aleshores, i malgrat que havia manifestat en diversos mitjans de comunicació la seva intenció de "viure en pau" i que no era cap terrorista, la Policia Nacional en va fer un seguiment

Va ser així com es va detectar que continuava "desenvolupant activitats com a mujahidí virtual", promovent l'anomenada "jihad virtual", i també la "jihad violenta", fent entrenament operatiu a tercers. Per tot plegat, la policia el defineix com un "cibersoldat" que utilitzava "la xarxa informàtica per compartir, interactuar i propagar l'ideari terrorista". 

En aquest sentit, disposava de diversos perfils a internet des dels quals intentava captar "el major nombre de persones" i publicava vídeos amb missatges d'adoctrinament i d'ensinistrament. 

El ministre de l'Interior ha comunicat aquesta detenció a través del seu compte de Twitter: .

Segons el Ministeri de l'Interior, el detingut "incidia especialment en el condicionament psicològic dels nous reclutes, els quals preparava mentalment perquè mostressin la seva disposició a cometre atemptats terroristes, emparats en mandats divins sobre el martiri". 

L'operació que ha portat a la detenció d'aquest home continua oberta. L'han dut a terme agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció Número 2 i la coordinació de la fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny de 2015, quan el Ministeri de l'Interior va elevar l'alerta antiterrorista al nivell 4, han estat detinguts 207 suposats jihadistes en operacions realitzades per les forces de seguretat de l'Estat a Espanya i a l'exterior. 

ARXIVAT A:
Al QaedaEstat IslàmicTerrorisme
Anar al contingut