Els detinguts aprofitaven el trasllat de les maletes a la bodega de l'avió per robar els objectes
Els detinguts aprofitaven el trasllat de les maletes a la bodega de l'avió per robar els objectes (iStock)

Detenen treballadors de l'aeroport de Tenerife per robar maletes punxant les cremalleres

La Guàrdia Civil investiga 20 persones més que estarien relacionades amb el cas i 27 joieries de la província de Santa Cruz de Tenerife per la venda dels articles robats

La Guàrdia Civil ha detingut 14 treballadors de l'aeroport Sur-Reina Sofia de Tenerife com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força i danys i blanqueig de capitals.

L'operació, que porta el nom d'Oretel, va iniciar-se després de detectar un augment del nombre de denúncies i queixes interposades pels viatgers, de diferents nacionalitats, per robatoris i furts a l'interior de les maletes que facturaven.


Com operaven?

Els detinguts aprofitaven el moment del trasllat de les maletes a la bodega de l'avió i, una vegada les havien carregat, les obrien punxant la cremallera per robar articles personals dels passatgers.

Una vegada sostrets els objectes, entre els quals hi havia joies, mòbils, rellotges o aparells electrònics, tornaven a tancar la cremallera per deixar la maleta sense cap signe de manipulació. Perquè ningú s'adonés del que feien, els detinguts es cobrien amb lones i amb les mateixes maletes, fent-les servir de pantalla.

Per transportar els objectes robats, utilitzaven roba amb costures interiors, realitzades manualment, o les mateixes taquilles personals que tenien com a treballadors.

Organització jeràrquica

Els integrants del grup criminal, apunta la Guàrdia Civil, estaven "perfectament coordinats i estructurats", amb funcions definides de forma jeràrquica. Cada persona, expliquen, s'encarregava d'una de les parts del procés, com elegir el vol, amagar els articles robats, treure'ls de les instal·lacions i vendre'ls a joieries o a través d'internet.

Els agents del cos policial han portat a terme diferents registres, tant a les taquilles com als vehicles particulars i les cases dels detinguts, i s'investiguen 20 persones més que estarien relacionades amb el cas.


Articles robats per valor de dos milions d'euros

En els escorcolls, la policia ha intervingut 120 peces de joieria d'or i pedres precioses, 22 telèfons mòbils i 29 rellotges de gamma alta, aparells electrònics, 13.000 euros en efectiu i, fins i tot, un vehicle. El valor de tots els objectes robats recuperats és de gairebé dos milions d'euros.

A banda dels articles requisats, els detinguts van aconseguir vendre molts objectes en comerços físics i virtuals de segona mà. És per això que la policia també investiga 27 joieries de la província de Santa Cruz de Tenerife.

L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 4 de Granadilla de Abona, l'han portat a terme la Unitat d'Anàlisi d'Investigació Fiscal i Fronteres (UDAIFF) de l'Aeroport de Tenerife amb el suport de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC).

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilAeroports
Anar al contingut