John McAfee, el novembre del 2018, a Malta (Reuters/Darrin Zammit Lupi)

Detenen a Barcelona el creador de l'antivirus McAfee, acusat de frau fiscal als EUA

El multimilionari nord-americà John McAfee està en presó preventiva a Brians 1 després de detenir-lo al Prat a punt de volar a Istanbul

Juli Rodés AlmerActualitzat

John McAfee, multimilionari nord-americà creador del conegut antivirus informàtic que porta el seu nom, és a la presó de Brians 1 des de diumenge, després de ser detingut dissabte a l'aeroport del Prat.

Cap a les 9 del matí, McAfee, acompanyat de dues persones, estava a punt d'agafar un avió per volar des de Barcelona fins a Istanbul, a Turquia.

La policia el va interceptar arran de l'ordre de detenció de la Interpol emesa pels Estats Units, on l'acusen de diversos delictes fiscals. En el control de seguretat, McAfee havia mostrat un passaport britànic.

 

McAfee, el desembre del 2012, a Miami Beach (Reuters/Joe Skipper)


Diumenge, McAfee va declarar per videoconferència, des del jutjat de guàrdia del Prat de Llobregat, davant del jutge José de la Mata, de l'Audiència Nacional, que el va enviar a presó sense fiança mentre es resol el procés d'extradició als Estats Units.

Allà, la Fiscalia l'acusa d'evadir impostos i de no presentar les declaracions de la renda entre els anys 2014 i 2018.

La Securities and Exchange Commission, l'equivalent nord-americà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola, acusa McAfee d'haver guanyat més de 23,1 milions de dòlars no declarats per feines "falses i enganyoses" de consultoria sobre criptomoneda.

També de no haver declarat els diners obtinguts per la venda dels drets sobre la història de la seva vida, per a un documental.


"Free McAfee"

Aquesta matinada passada, el compte d'Instagram de McAfee ha publicat una foto d'ell amb el missatge "Free McAfee" ("Allibereu McAfee").

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FREE MCAFEE

A post shared by John McAfee (@officialjohnmcafee) on


El text que acompanya la foto només repeteix "Free McAfee", però no dona cap explicació dels motius de la detenció, que sí que expliquen alguns dels usuaris que han respost el missatge. D'altres fan broma o pregunten "Què ha fet aquesta vegada?".

Detingut amb armes a bord

Aquesta no és la primera vegada que McAfee ha estat detingut. L'any passat el van detenir quan havia atracat el seu iot en un port de la República Dominicana, després que, en una inspecció rutinària, es trobessin diverses armes a bord i més de 83.000 dòlars en metàl·lic que no havien estat declarats, quan la quantitat permesa sense fer-ho és de 10.000 dòlars.

 

McAfee, el juliol del 2019, a Cuba, davant del seu iot (Reuters/Alexandre Meneghini)


Dies abans, ell mateix havia explicat que marxava dels Estats Units perquè l'Agència Central d'Intel·ligència, la CIA, havia intentat detenir-lo perquè l'acusaven de delictes fiscals.

Al final, però, les autoritats dominicanes el van deixar en llibertat i McAfee va poder viatjar al Regne Unit.

ARXIVAT A:
PolicialDelictes econòmicsFrau fiscalEstats Units
Anar al contingut