Deslleialtats i desavinences: què hi ha rere la crisi interna de la cúpula dels Mossos?

El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, tanca files amb el número 2 del cos, Eduard Sallent, en una carta interna adreçada als agents després que hagin aflorat divergències internes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

A la cúpula policial dels Mossos d'Esquadra, a Prefectura, hi ha una crisi interna i dos protagonistes: el cap del cos, Josep Maria Estela, i el segon, el comissari Eduard Sallent.

Amb una carta dirigida a tot el cos i firmada pel comissari en cap Josep Maria Estela s'ha intentat donar per resolta la situació que es coneixia de portes endins i que es va fer pública dissabte quan ho va publicar el diari El País.

La ingerència política explicaria aquesta inestabilitat que es viu al cos de Mossos d'Esquadra, segons diferents fonts internes.

La nova cúpula, la Prefectura, fa just nou mesos que està operativa. El Departament d'Interior la va presentar com una cúpula coral, que decidiria en grup; però el projecte va desafinar des de l'inici: a ningú se li va escapar que no va ser el comissari en cap, Josep Maria Estela, qui va triar el seu equip, sinó que li va venir imposat; amb una intendenta inclosa, que permetia a la conselleria parlar de feminització.

El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela (ACN)

El comissari en cap ha demanat al conseller renovar la Prefectura: de fet, treure'n el comissari Sallent --el segon del cos-- perquè considera que li és deslleial.

Segons ha pogut saber TV3, les deslleialtats tenen a veure amb diferents aspectes: com trobades i reunions a l'esquena del comissari en cap; per exemple, amb la comunitat jueva a Catalunya o amb la Casa del Rei.

Altres fonts també expliquen desacords de plantejament: com ara que tant el comissari Sallent com el director general de la Policia són partidaris d'injectar més diners a la policia marítima, per exemple, comprant motos d'aigua. I que el cap del cos, el comissari Estela, considera que els Mossos tenen altres mancances que són prioritàries.

Fonts properes al comissari Sallent desmenteixen que ell hagi estat deslleial i situen la problemàtica en diferències de criteri habituals dins d'una organització d'aquesta complexitat. Diferències puntuals especifiquen, alhora que posen en relleu, que des de la Conselleria d'Interior l'han ratificat i no el mouran del càrrec que té.

El comissari Eduard Sallent (ACN)

En la carta interna, el comissari en cap exposa que té el suport del conseller i que la Prefectura continuarà treballant unida. Però la situació no agrada a molts comandaments, que tanquen files amb Estela, verbalitzen que no volen un cos polititzat i reclamen més autonomia i independència.

El comissari Sallent té el suport polític, tant de Junts, que el va posar al capdavant del cos quan Trapero estava pendent de judici, com d'Esquerra: el Departament d'Interior assegura que el conseller té tota la confiança tant en el comissari Sallent com en el comissari en cap, Josep Maria Estela, i que no mourà fitxa.

Fonts del departament situen la problemàtica en una diferència de perfils professionals: atorguen al comissari Estela la qualitat de dominar el territori i al comissari Sallent li atorguen un perfil més executiu. Aquesta era --asseguren-- la idea de lideratge coral quan se'ls va triar per formar la Prefectura.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut