Erdogan votant aquest diumenge a Istanbul, en les eleccions municipals de Turquia (Reuters)
Erdogan votant aquest diumenge a Istanbul, en les eleccions municipals de Turquia (Reuters)

Desfeta d'Erdogan a les municipals de Turquia: perd a Istanbul, Ankara i Bursa

El seu partit, l'AKP, ha obtingut els pitjors resultats en vint anys, mentre que el líder opositor socialdemòcrata es posiciona com a ferm candidat a les presidencials del 2028

L'oposició socialdemòcrata del Partit Republicà del Poble --el CHP-- s'ha proclamat vencedora a les eleccions municipals de Turquia i ha aconseguit les principals ciutats del país, com Istanbul --on ja governava--, Ankara i Bursa.

La desfeta del partit d'Erdogan --l'AKP-- és especialment dura a Istanbul, el motor econòmic del país i on viuen 16 milions de persones. L'alcalde socialdemòcrata, Ekrem Imamoglu, ha guanyat la reelecció amb un 10% de vots de diferència davant el candidat islamista Murat Kurum.

Erdogan i la seva dona agraeixen el suport dels seguidors en confirmar-se la derrota
Erdogan i la seva dona agraeixen el suport dels seguidors en confirmar-se la derrota (EFE/EPA/NECATI)

Aquesta victòria consolida el socialdemòcrata com a ferm candidat a les presidencials del 2028 contra l'actual president, Erdogan, que està al poder al capdavant del país des del 2002.

"Això no és res més que el principi", ha dit Imamoglu als seus seguidors, que han omplert els carrers d'Istanbul per celebrar la victòria. El candidat opositor, de 52 anys, conserva l'alcaldia que va guanyar el 2019 i infligeix un dur revés al president Erdogan, que s'havia abocat a donar suport al candidat del seu partit a la ciutat, l'exministre de Medi Ambient Murat Kurum que, amb 47 anys, era el primer cop que es presentava a les eleccions municipals.

Seguidors de l'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamogulu, celebrant la victòria
Seguidors de l'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamogulu, celebrant la victòria (Reuters/Umit Bektas)

L'oposició també ha guanyat a la capital, Ankara, i a Bursa, una gran ciutat industrial al nord-oest de Turquia que estava governada pels islamistes conservadors de l'AKP des del 2004.

Recep Tayyip Erdogan ha reconegut la victòria històrica de l'oposició després que s'hagi confirmat que el seu partit --l'AKP, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament-- ha patit els pitjors resultats electorals en dues dècades.

L'alcalde d'Istanbul es consolida com un ferm candidat a enfrontar-se a Erdogan a les presidencials del 2028 (Reuters/Umit Bektas)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganTurquia
Anar al contingut