El coordinador de l'estudi i consultor del Servei d'Hepatologia del Clínic, Pere Ginès, en un passadís de l'hospital barceloní
El coordinador de l'estudi i consultor del Servei d'Hepatologia del Clínic, Pere Ginès, en un passadís de l'hospital barceloní

Desenvolupen una eina que determina el risc de patir malalties hepàtiques

Actualitzat

ACN Barcelona - Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS han liderat un estudi internacional en què han desenvolupat una eina que determina el risc de patir malalties hepàtiques. Es tracta d'un índex que permet calcular la probabilitat de desenvolupar cirrosi o altres malalties greus al fetge gràcies a l'anàlisi de vuit variables: l'edat, el gènere i sis variables estàndard de laboratori. Els experts preveuen poder diagnosticar de manera precoç la malaltia, aplicar canvis en l'estil de vida de les persones de risc i iniciar tractaments que en frenin la progressió. L'estudi, publicat a 'The Lancet', ha estat liderat pel consultor del Servei d'Hepatologia del Clínic, el doctor Pere Ginès, i s'ha elaborat en el marc del projecte europeu LiverScreen.

Els indicadors analitzats permeten fer una predicció de l'aparició de fibrosi hepàtica i saber quina és la situació del fetge, a més de preveure les possibles complicacions a llarg termini.

"Es tracta d'un mètode similar al que s'utilitza per determinar els factors de risc cardiovascular, que existeixen des de fa anys i que prediuen si una persona té risc de tenir un infart de miocardi", assenyala Ginès, cap del grup de Malalties cròniques del fetge de l'IDIBAPS.   

Per desenvolupar l'índex de risc els investigadors han analitzat les dades de 6.400 persones sense malaltia hepàtica coneguda. Després d'una prova d'elastografia hepàtica, que permet determinar la rigidesa del fetge, es va veure que algunes d'aquestes persones tenien fibrosi hepàtica.

Aquest índex de risc després es va validar en un grup de 8.369 persones de la població general i el seu valor pronòstic es va determinar en una cohort de més de 416.000 participants sense malaltia hepàtica i amb un seguiment de 12 anys.

La cirrosi és una de les principals causes de mortalitat al món i la segona causa d'anys de vida perduts a Europa. Es tracta de l'acumulació de teixit fibrós al fetge i és conseqüència de qualsevol procés inflamatori provocat per diversos factors. Tot i que la cirrosi causada per l'hepatitis C ha disminuït gràcies als nous tractaments, la malaltia preval pel gran nombre de casos de diabetis tipus 2 i d'obesitat que hi ha. A més, aquesta malaltia pot causar un carcinoma hepatocel·lular, és a dir, el tipus més freqüent de càncer de fetge. Es calcula que aquestes dues malalties provoquen la mort cada any de dos milions de persones arreu del món.

La cirrosi, una malaltia que es diagnostica tard

Segons explica Ginès, la cirrosi és una malaltia que es desenvolupa molt lentament i no produeix símptomes, de manera que sovint es diagnostica en fase molt avançada i "les possibilitats de tractament són limitades".

Fins ara, les tècniques calculadores de risc basades en analítiques o en mètodes no invasius tenien certes limitacions. En aquest sentit, els experts han assegurat que hi havia una necessitat mèdica no coberta: disposar d'eines senzilles basades en variables clíniques per identificar les persones en risc de fibrosi hepàtica.

En aquest projecte hi han participat 43 hospitals i centres de recerca d'Espanya, Dinamarca, França, Holanda, Anglaterra, Alemanya, Itàlia i Croàcia.

Anar al contingut