València

Desenes de milers de persones clamen en contra de la política educativa valenciana

La instrucció del president autonòmic valencià, Francisco Camps, d'impartir l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania en anglès en els instituts de la comunitat ha generat una escalada de mobilitzacions en contra que ha anat creixent i sumant reivindicacions. La culminació de les protestes ha arribat aquest dissabte, quan han sortit al carrer tots els sectors que creuen que el govern Camps utilitza les escoles per a la lluita política. Els manifestants també denuncien que l'ensenyament públic pateix greus problemes estructurals. Feia anys que no es veia tanta gent en una manifestació a València. Segons els convocadors, hi havia 100.000 persones.

Actualitzat
La presència de barracons, la manca de mitjans i personal o l'insuficient ensenyament en valencià són algunes de les queixes recurrents de la comunitat educativa valenciana. Una comunitat que ha acabat petant amb l'última ocurrència del govern de Francisco Camps, l'obligació d'ensenyar l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania en anglès, i ha sortit al carrer amb deu raons per manifestar-se.

La convocatòria ha esperonat desenes de milers de persones, 100.000, segons els comptes dels organitzadors, han sortit al carrer en defensa de l'ensenyament públic i en protesta per la política educativa del govern valencià. Feia anys, des de les massives manifestacions en contra de la guerra de l'Iraq, que València no s'omplia de tanta gent aplegada per una reivindicació.

El conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, ha anunciat poc abans de la mobilització més inversió per fomentar l'ensenyament de llengües. Però el malestar va molt més enllà. El conseller també ha dit aquest matí que no li interessen aquests embolics i que l'impacte de la manifestació s'ha de valorar tenint en compte els cinc milions d'habitants que té el País Valencià. Dos declaracions que posen en dubte un futur diàleg.

Els manifestants han estat convocats per la Plataforma per l'Ensenyament Públic, que reuneix sindicats, la Fapa, Escola Valenciana, associació de directors de centres i moviments de renovació pedagògica. També ha rebut el suport de quasi tots els partits polítics, tret del PP, més de 500 instituts i col·legis i un centenar d'entitats i ajuntaments.

La protesta d'aquest dissabte no és ni el primer ni l'últim acte reivindicatiu contra la gestió educativa del govern valencià i per l'ordre d'impartir Educació per a la Ciutadania en anglès. Arriba precedida de moltes altres mostres en contra i és el primer pas abans de la vaga de professors prevista per al 17 de desembre.
Anar al contingut