Manifestació a Madrid reclamant la III República.
Manifestació a Madrid reclamant la III República (EFE).
Madrid

Desenes de milers de persones celebren la proclamació de la Segona República i demanen la tercera

Actes a tot l'estat espanyol en record dels assassinats republicans. La marxa més important s'ha fet a Madrid, on els manifestants han exhibit banderes republicanes i eslògans contra la monarquia i la impunitat del franquisme.

RedaccióActualitzat
Desenes de milers de persones han acudit a la manifestació que ha tingut lloc a Madrid per celebrar el 82 aniversari de la II República i per demanar la proclamació d'una tercera. Hi han anat representants de diferents partits, com Esquerra Unida, el Partit Comunista, Els Verds i Esquerra Anticapitalista.

El representant d'Els Verds a la Comunitat de Madrid, Francisco Pérez, ha afirmat que "aquest país cal canviar ja d'una vegada i recuperar la república que va ser alienada pel feixisme fa més de 70 anys". En relació amb el paper que ha de tenir la monarquia, ha afegit que "va estar un temps per l'interès que hi tenia el franquisme" però que després de 30 anys "cal canviar". "La democràcia està en mans del capital i cal avançar cap a un sistema social diferent", ha conclòs Pérez.

La manifestació ha sortit a les 12.30 hores des de la plaça de Cibeles i ha pujat fins a la Puerta del Sol, on s'ha llegit un manifest i s'han cantat diferents lletres relacionades amb el moviment republicà.


Un rei a favor de la república?

Segons Cayo Lara, coordinador general d'Esquerra Unida, "la monarquia espanyol està fent molt per l'adveniment de la tercera república, amb les actuacions que estem coneixent aquests últims temps, i que per descomptat no és la millor "marca Espanya" possible, repeteixo, pel niu d'escàndols que hi ha en el mateix cos de la Casa del Rei. Per tant, són condicions d'un deteriorament important del nostre sistema democràtic, i el plantejament de tenir una tercera república va creixent gradualment".

La bandera republicana a Barcelona

A Barcelona la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), les joventuts del PSC, han penjat aquest diumenge una bandera republicana al Castell de Montjuïc de Barcelona en commemoració de l'aniversari de la Segona República.

Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, es tracta d'una acció reivindicativa per reclamar "un canvi democràtic en les institucions de l'Estat" en sintonia amb els valors del republicanisme.

La JSC ha reclamat una "transició" cap a la Tercera República, i ha demanat als ajuntaments de Catalunya que onegin la bandera republicana a la façana dels consistoris.
Anar al contingut