Fotografia de l'únic exemplar mascle de l'aranya "Euoplos dignitas", trobat a l'estat de Queensland, a Austràlia (Museu de Queensland)

Descriuen una espècie gegant i rara d'aranya a Austràlia, que fa forats "trampa"

Durant el segle XX en van trobar exemplars femella, però fins fa poc no n'han trobat un exemplar mascle, i han pogut completar la descripció

RedaccióActualitzat

Aracnòlegs del Museu de Queensland han pogut finalitzar la descripció d'una espècie d'aranya gegant que només viu en aquest estat del nord-est d'Austràlia.

L'han batejada com a "Euoplos dignitas", fins ara només se n'havien trobat exemplars femella, i han hagut d'esperar a trobar un mascle per tenir l'espècie completa i poder posar-li nom.

El van trobar el maig del 2021 a la vora d'una carretera de l'anomenat Cinturó de Brigalow, al nord de Brisbane, i des de llavors s'han dedicat a estudiar-lo:

"Els nostres científics han descrit una rara espècie gegant d'aranya que només es troba a Queensland, "Euoplos dignitas". Probablement està en perill d'extinció, perquè ha perdut gran part del seu hàbitat a causa de la desforestació."


Els mascles són de color vermellós mentre que les femelles són més fosques i de to marronós, i tots dos gèneres són força grans, fins a 5 centímetres de grandària.

Exemplar femella de l'aranya "Euoplos dignitas" (Museu de Queensland)

Fan un cau a terra per amagar-s'hi

Al museu conserven els exemplars femella que es van trobar durant el segle XX, la majoria abans de la dècada del 1970, i amb el mascle ara han pogut publicar la descripció a la revista Journal of Arachnology.

Són aranyes d'una família anomenada ctenízids, que poden arribar a viure 40 anys, i que tenen la peculiaritat que fan un cau a terra amb una tapa perfectament rodona, i per això en anglès se les anomena "trapdoor spider" (aranyes trapa).

Cau de l'aranya "Euoplos dignitas" amb la seva tapadora rodona (Museu de Queensland)

Aquestes aranyes viuen amagades de dia al cau, i de nit cacen sortint ràpidament quan noten la presència de les preses i els injecten verí, un verí que no és perillós per als humans.

Les han anomenades "Dignitas" perquè les han trobat molt grans i espectaculars, i esperen que ara que l'espècie està descrita, se la podrà protegir, com expliquen els investigadors en aquest vídeo:


Espècie en risc d'extinció?

Estan convençuts que és una espècie que només viu al Cinturó de Brigalow, una zona on en les últimes dècades s'han desforestat moltes àrees per fer-hi conreus, i que això l'ha posada en risc d'extinció.

Michael Rix, autor de l'estudi, ha explicat ara que continuaran buscant "Euoplos dignitas" per saber-ho del cert:

"Fins que no s'acabin les feines previstes no sabrem quina població queda, però l'abast natural de l'espècie és petit i molt fragmentat, i de moment només hem pogut trobar un mascle viu."

Investigadors del Museu de Queensland estudiant l'anatomia de l'aranya "Euoplos dignitas" (Museu de Queensland)

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut