Zaña

Descobreixen una cambra funerària sense precedents a Mata Indio, Perú

L'espai contenia ofrenes, milers de gerros de ceràmica i restes òssies, algunes pertanyents a nens, possiblement sacrificats, una tradició molt pròpia de l'època

RedaccióActualitzat

Una cambra funerària inca, sense precedents per les seves dimensions, ha estat descoberta a Mata Indio, la costa nord del Perú. Segons explica l'arqueòleg Anaximandro Núñez, l'espai contenia ofrenes, milers de gerros de ceràmica i restes òssies, algunes pertanyents a nens, possiblement sacrificats, una tradició molt pròpia de l'època.

La cambra soterrània té més de 60 metres quadrats, amb grans murs de maons de tova arrebossada amb argila d'uns 8 metres de llarg i 4,80 metres de profunditat. Aquestes mesures mai s'havien vist en una construcció funerària inca, de l'any 1500 després de Crist aproximadament.

Per la seva importància, els investigadors creuen que la sepultura va pertànyer a un gran personatge de l'elit inca que hauria estat enterrat en companyia d'altres individus.

 

 

L'espai forma part del complex arqueològic Mata Indio, a la vall de Zaña, situat a prop de les actuals ciutats de Chiclayo i Lambayeque, bressol de grans civilitzacions preincaiques com els mochica i els lambaieque.

Tomba profanada

No obstant, en el moment del seu descobriment, a finals de l'any passat, la cambra ja havia estat profanada i saquejada en trobar-se en un paratge allunyat i aïllat.

Quan van començar a treballar-hi els investigadors ja no quedava cap objecte de metall preciós dels que habitualment s'enterraven amb els titulars de la tomba.

A més, un altre detall que demostra la violació de l'espai és que es van trobar els ossos de les persones enterrades escampats per tota la cambra mortuòria.

Els lladres només van deixar els objectes de menys valor com les petxines Spondylus, utilitzades freqüentment com a ofrenes o com a peces per fer objectes d'artesania. A vegades, aquestes petxines es consideraven per les civilitzacions prehispàniques com un objecte fins i tot més valuós que l'or. A la tomba se n'han trobat 37 exemplars.

 

 

També s'han trobat moltes gerres de ceràmica, unes 4.000. Precisament van ser les gerres les que van permetre determinar que la cambra funerària era d'època inca.

Algunes làmines de coure i plata s'han salvat dels constants saquejos al llarg del temps.

Segons els investigadors, la cambra va patir un primer gran saqueig en l'època de la colònia i després un altre episodi similar a finals de l'any passat, just quan es va trobar la tomba.

La zona guarda un gran potencial científic per la naturalesa monumental de l'arquitectura funerària que representa, pel simbolisme del lloc i per l'estatus dels personatges enterrats.

Per les seves característiques de localització, els arqueòlegs consideren que pot tractar-se d'un gran cementiri inca, de manera que en els pròxims mesos esperen poder fer més excavacions i trobar alguna altra sorpresa tan interessant com aquesta cambra funerària.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut