Descobreixen per què un nen va trobar un cap egipci en un camp de patates d'Escòcia

El Museu Nacional d'Escòcia ha explicat l'origen de 18 peces de l'antic Egipte trobades a la mansió de Melville House, després d'una investigació arqueològica

Sílvia MateuActualitzat

Fa 61 anys un nen que estudiava a l'escola privada de Dalhousie Castle, a Escòcia, va ser castigat a cavar al camp de patates que tenia la institució, i allà va topar amb el que primer va confondre amb una patata però era un cap d'estàtua de marès de mitjans de la dinastia XII d'Egipte (entorn 1922-1874 aC). Els conservadors l'han descrit com una "obra mestra de l'escultura egípcia".

14 anys després, aquell nen feia de professor d'educació física a la mateixa escola, a la mansió de Melville House, i en un exercici de salt va veure com un nen aterrava just al costat del que va resultar ser una estatueta votiva de bronze d'un bou Apis. El professor el va portar a un museu perquè identifiquessin l'objecte.

Ja era molta casualitat, tot plegat, però encara hi va haver un altre descobriment l'any 1984. Aquesta vegada va ser una figureta d'un home de bronze egipci i la van trobar, amb un detector de metalls, uns adolescents que estudiaven a la que llavors era una escola dirigida pel Consell Regional de Fife, a la mateixa casa on s'havien desenterrat les altres peces egípcies.

Figura de bronze datada entre els anys 1069-656 aC (Museus Nacionals d'Escòcia)

Els adolescents la van portar a l'aleshores Royal Scottish Museum, on treballava la doctora Elizabeth Goring, que s'hi va interessar immediatament i va voler anar més enllà, com ara ha explicat el Museu Nacional d'Escòcia, que aplega la col·lecció recollida a Melville House.

Als terrenys d'aquella mansió s'hi van descobrir un total de 18 objectes procedents de l'antic Egipte, que inclouen part d'una figura de la deessa Isis alletant el seu fill Horus i un fragment d'una placa amb l'Ull d'Horus.

Fragment amb l'ull d'Horus (Museus Nacionals d'Escòcia)

Com van arribar fins allà?

Les doctores Elizabeth Goring i Margaret Maitland s'han encarregat d'investigar l'origen d'aquestes peces.

Segons les seves conclusions, la col·lecció va ser adquirida per Alexander Leslie-Melville, Lord Balgonie (1831-1857), hereu de la propietat, que va visitar Egipte el 1856 amb les seves dues germanes per intentar recuperar la salut, després d'emmalaltir durant la guerra de Crimea. En aquella època, era freqüent que els comerciants egipcis visitessin hotels o vaixells per vendre antiguitats, sense cap mena de control.

Voluntaris treballant als terrenys de Melville House l'any 1984 (Museus Nacionals d'Escòcia)

Lord Balgonie va morir als 26 anys i les investigadores aventuren que potser els objectes van quedar abandonats en alguna dependència perquè eren un record dolorós del viatge a Egipte. Més tard, aquell edifici secundari hauria estat enderrocat i els objectes de l'interior van passar desapercebuts entre la runa.

La doctora Goring ha dit que "excavar i investigar aquestes troballes a Melville House ha estat el projecte més inusual" de la seva carrera arqueològica i que "ha proporcionat una història fascinant, encara que amb més misteris que potser no es resoldran mai".

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaRegne UnitEscòcia Egipte
Anar al contingut