L'investigador Neil Theise, aquesta setmana al seu despatx de l'Escola Universitària de Medicina de Nova York (Reuters)
L'investigador Neil Theise, aquesta setmana al seu despatx de l'Escola Universitària de Medicina de Nova York (Reuters)
Nova York

Descobreixen l'interstici, el "nou òrgan" del cos humà

Una nova tecnologia microscòpica ha permès veure els espais entre els òrgans com una única xarxa

RedaccióActualitzat

Investigadors de l'Escola Universitària de Medicina de Nova York han descobert que els espais que hi ha sota la pell del cos humà i entre la majoria d'òrgans, com els pulmons, les venes i el sistema urinari, formen una xarxa de compartiments interconnectats.

Segons els investigadors, aquests espais fins ara s'havia interpretat com una capa densa, però en realitat és una xarxa per on circulen proteïnes en estat líquid, com col·lagen i elastina.

Segons l'article amb què han donat a conèixer el descobriment a la revista "Nature", aquesta xarxa tindria moltes funcions, com ara esmorteir i protegir els teixits dels moviments dels òrgans, músculs i vasos quan es comprimeixen i bateguen:

"Les cèl·lules que són en aquest espai i els feixos de col·lagen que el recobreixen poden contribuir a les arrugues de la pell, la rigidesa de les extremitats i la progressió de les malalties escleròtiques i inflamatòries."

L'òrgan més gran

Segons Neil Theise, investigador principal d'aquesta recerca, tot això permet considerar-lo en conjunt com un sol òrgan, que han anomenat interstici, un concepte ja utilitzat anteriorment per descriure aquests espais.

A més, seria el més gran del cos humà, amb un volum de deu litres. Theise ho ha proclamat amb entusiasme a Twitter: "Hem descobert un nou òrgan humà!"

Theise ha precisat que la seva recerca permet veure l'interstici no com a "simple teixit connectiu", sinó com "un òrgan macroscòpic":

 

 

El càncer s'hi estén ràpidament

Segons les conclusions de la recerca, les propietats sistèmiques de l'interstici explicarien per què el càncer que envaeix aquesta part del cos té tendència a estendre's ràpidament.

També asseguren que aquesta recerca obligarà a reconsiderar "moltes de les activitats funcionals" dels òrgans:

"Els nostres resultats requereixen la reconsideració de moltes de les activitats funcionals normals dels diferents òrgans i de la dinàmica de fluids desordenats en l'establiment de malalties, inclosa la fibrosi i la metàstasi."

"Una submucosa sotmesa a un flux direccional i peristàltic no és la paret anteriorment prevista de teixit connectiu dens, sinó un conducte potencial per al moviment d'agents nocius, molècules de senyalització profibrogèniques i cèl·lules tumorals."

"Això planteja la possibilitat que el mostreig directe del líquid intersticial podria ser una eina de diagnòstic."

"Finalment, el nostre estudi demostra el poder de la microscòpia in vivo per generar noves idees sobre l'anatomia i fisiologia dels teixits normals i malalts."

Endomicroscopia confocal làser

El descobriment l'ha fet possible l'ús d'una nova tecnologia d'anàlisi, l'endomicroscopia confocal làser, que permet veure al microscopi els teixits en ple funcionament natural.

Fins ara aquest tipus d'anàlisi microscòpica s'ha fet amb teixits tractats amb productes químics que n'eliminen els fluids i els líquids, de manera que no es pot observar les propietats de l'interstici.

Inclou les fascies

Segons Theise, l'interstici com a òrgan inclou les anomenades fascies, les estructures de teixit connectiu que s'estenen per tot el cos com a xarxes tridimensionals. Ho ha detallat en una resposta a una pregunta que li han fet a Twitter:



Altres respostes a Theise suggereixen que el descobriment donaria almenys en part la raó a teories bàsiques de la medicina tradicional xinesa, fins ara considerades des d'Occident com a poc científiques:

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut