Recreació de l'estrella TMTS J0526B i la seva companya J0526A (Planetari de Pequín)

Descobreixen l'estrella més petita mai vista, només 7 cops més gran que la Terra

Es tracta d'una subnana calenta a uns 2.760 anys llum del nostre planeta, que compta amb una massa d'un terç de la del Sol i que crema heli a uns 2.225 ºC

Redacció/AgènciesActualitzat

Un grup de científics han fet públic que han detectat l'estrella més petita mai vista fins ara. La seva mida és només 7 vegades superior a la de la Terra i fins i tot és menor que Saturn.

Segons han publicat en un article a la revista científica Natura Astronomy, l'estrella --una subnana calenta-- forma part del que es coneix com a sistema binari exòtic i es troba a uns 2.760 anys llum de la Terra.

L'equip de científics, liderat per experts xinesos i on també han participat científics europeus, australians i estatunitencs, ha batejat l'estrella amb el nom de TMTS J0526B. Asseguren que l'astre compta amb una massa d'un terç de la del Sol i que crema heli a uns 2.225 ºC.

Els científics també han detectat que l'estrella té una companya, la J0526A. Tot i que és massa tènue per ser observada directament, han pogut comprovar que orbiten l'una al voltant de l'altra, cada 20 minuts.

"Mentre que la J0526A és invisible per al telescopi, sabem que existeix perquè, entre altres coses, és tan densa que la seva atracció gravitatòria va deformar la J0526B i va fer que adquirís una forma d'ou."

Per a la investigació, s'ha utilitzat el telescopi de Tsinghua-Ma Huateng, amb el qual els científics han obtingut les dades fotomètriques de més de 27 milions d'estrelles fins a l'any 2023, buscant cada nit objectes transitoris en determinades zones del cel. Posteriorment, han confirmat tot allò que han pogut anar observant amb telescopis més grossos, com el Keck-I de Hawai o el Gran Telescopi de les Canàries.

Fins ara, els experts pensaven que les nanes vermelles, el tipus d'estrella més comú a la Via Làctia, eren les estrelles més petites de l'univers.

Investigadors de la Universitat de Cambridge, al Regne Unit, van trobar el 2017 la EBLM J0555-57 Ab, la nana vermella més petita mai observada fins llavors i situada a 600 anys llum de distància, amb una mida lleugerament superior a Saturn.

 

ARXIVAT A:
CiènciaXina
Anar al contingut