Imatge de Geraldine, a Alabama (Google Street View)

Descobreixen el benefactor secret que pagava els medicaments a veïns d'un poble d'Alabama

D'amagat de tothom, Hody Childress donava cada mes 100 dòlars a la farmàcia perquè els veïns que no s'ho podien pagar tinguessin medicaments

RedaccióActualitzat

Geraldine és un petit poble d'Alabama, als Estats Units, de menys de mil habitants. Durant gairebé una dècada, els habitants que tenien dificultats per pagar els medicaments a la farmàcia van rebre l'ajuda d'un benefactor anònim. I ara han descobert qui era.

Hody Childress va viure tota la vida a Geraldine, treballant de granger i a la fàbrica de Lockheed Martin Space, una empresa de seguretat i defensa. Veterà de les forces aèries dels Estats Units, va perdre el pare i un fill com a conseqüència d'un tornado l'any 1973 i la seva primera dona va morir l'any 1999 d'esclerosi múltiple.

Un cop jubilat vivia d'una petita pensió i passava moltes estones dalt del tractor, ajudant els veïns a arreglar els camps.

Un dia de l'any 2012, va anar a la farmàcia i va allargar un bitllet de 100 dòlars a la farmacèutica. Així ho recordava la persona que va rebre el bitllet, Brooke Walker, en una entrevista amb la cadena de ràdio NPR:

"Un dia va entrar a la farmàcia i em va preguntar si mai hi havia hagut algú amb dificultats per pagar els medicaments. Em va allargar un bitllet i em va dir ‘el proper cop que passi, faràs servir això? No vull que sàpiguen de qui ve i no vull saber a qui va, digue'ls només que és una benedicció de Déu'."


La filla revela el secret del pare

Childress va morir el dia de Cap d'Any, als 80 anys. Quatre dies després, al seu funeral, Tania Nix va explicar el que havia fet el seu pare durant anys.

Més tard una dona va escriure-li per donar-li les gràcies. Va explicar-li que feia anys que van prescriure-li una injecció d'epinefrina al seu fill i la família no podia assumir els 600 dòlars que costava. La generositat de Childress va ajudar-los a poder comprar-ho. "Em va dir que el meu pare possiblement va salvar-li la vida al seu fill", ha explicat.

Ashley Darnell Sargent és una de les nebodes de Childress. Quan, al funeral, es va assabentar del que havia estat fent el seu oncle durant anys, va trucar a Brooke Walker perquè li expliqués detalls d'aquesta generositat anònima.

Walker va explicar-li que va fer servir els diners de Hody Childress només per a antibiòtics, medicaments que salven vides o situacions urgents. Sense revelar qui era el donant anònim, va comentar-ho amb amics metges que l'avisaven si sabien d'algun cas de persones que ho necessitessin.

"Una vegada va venir una mare soltera jove. Ella i la seva filla necessitaven uns medicaments que l'assegurança no cobria i no hi havia alternatives. Quan els vaig donar la medicació amb el rebut, va començar a plorar. Al cap d'uns mesos, va venir per pagar-ho. Volia que els diners es fessin servir per ajudar persones en dificultats. Sense adonar-se'n en Hody va crear un efecte dòmino"

Walker va pensar que era un regal puntual, però el mes següent Childress va tornar a la farmàcia amb un altre bitllet de 100 dòlars. I un únic comentari: "Ja saps què fer-ne".

El mes següent, un altre bitllet de 100 dòlars. I el següent. I, així, durant gairebé deu anys.

El gest altruista de Childress era un secret entre ell i Walker. Fins que, l'any passat, la salut va obligar-lo a revelar-ho. Tenia malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i ja no podia fer les seves visites periòdiques a la farmàcia. Va ser quan va explicar-ho a la seva filla Tania Nix.

"Fa temps que faig una cosa i m'agradaria que ho continuïs fent: m'agradaria que, mentre jo visqui, portis un bitllet de 100 dòlars a la farmàcia el primer dia de cada mes", ha explicat la filla a la BBC.

 

Unes donacions de 12.000 dòlars

"No sé què va inspirar-lo a portar bitllets de 100 dòlars a la farmàcia, però quan la meva mare estava malalta els medicaments eren cars. Potser això hi va tenir alguna cosa a veure", ha explicat la seva filla a The Washington Post.

Als Estats Units no hi ha una Seguretat Social com la que és habitual als països europeus i hi ha ciutadans que no poden accedir als medicaments que necessiten. L'estat d'Alabama gasta menys diners que la mitjana dels Estats Units en el Medicaid, el programa federal d'assegurança de salut per a les persones vulnerables, segons The New York Times.

Childress es va convertir en una mena d'àngel de la guarda per a les persones amb menys recursos de Geraldine, on el 19% de la població viu sota el llindar de la pobresa.

Infants malalts, pacients que acabaven de sortir de l'hospital, persones que necessitaven autoinjectors d'epinefrina per a reaccions al·lèrgiques, famílies sense assegurança mèdica... Tots han rebut aquests anys l'ajuda de Hody Childress.

Es calcula que, al llarg dels anys, va donar uns 12.000 dòlars a la comunitat. Amb aquests diners, la farmàcia acostumava a ajudar un parell de persones cada mes que no tenien assegurança mèdica o no podien pagar els medicaments.

"Hi ha molta gent a Geraldine que ha viscut més anys gràcies a en Hody", va assegurar la farmacèutica Heather Walker al periodista Rick Karle de la cadena WVTM 13.

Només en dues ocasions les donacions de Childress no es van destinar a medicaments. La primera, una dona que patia maltractaments. I l'altra, un home gran amb un fill amb necessitats especials i la dona del qual s'havia trencat el maluc i ell es feia càrrec de tots dos. Quan faltaven un parell de dies per a Nadal, se li va fer malbé la rentadora i en necessitava una urgentment.

Un exemple per a la comunitat

El secret de Childress es va començar a escampar primer entre la família i, després, per tota la comunitat de Geraldine i mitjans de comunicació d'arreu del món.

Des d'aleshores, han estat molts els ciutadans que s'han acostat a la farmàcia i han explicat que van ser receptors d'aquella generositat.

Inspirats pel gest del seu benefactor secret, en les darreres setmanes la farmàcia de Geraldine ha rebut més donacions com les de Childress.

ARXIVAT A:
Viral Estats Units
Anar al contingut